Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discursul duplicitar al unor lideri europeni ajută la ascensiunea extremismului – Klaus Iohannis

iohannis_bratislava.jpg

Nu avem o ţintă fixă pentru aderarea la zona euro, 2019 e un termen nerealist
Nu avem o ţintă fixă pentru aderarea la zona euro, 2019 e un termen nerealist
Image source: 
RFI

Trebuie pus capăt discursului duplicitar al unor lideri europeni care una spun la Bruxelles și alta fac acasă unde acuză Uniunea Europeană de greșelile și eșecurile interne, spune președintele Klaus Iohannis. Declarația vine înainte de summit-ul de la Bratislava.

”La Bruxelles vin lideri naționali şi toţi vorbesc bine despre UE, despre viitorul ei. Aceiași lideri merg acasă şi încep să aibă un discurs exact opus - acuză Uniunea Europeană pentru toate greşelile pe care le fac în plan intern, de eșecuri. E, aşa nu se poate”, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că rezultatul acestui discurs duplicitar este ascensiunea partidelor populiste şi extremiste care nu vor veni cu soluţii pentru Uniunea Europeană, ci dimpotrivă.

Klaus Iohannis a mai spus că este nevoie de aprofundare a integrării europene, de o Uniune flexibilă, orientată spre coeziune, spre recâștigarea credibilității, atât în fața cetățenilor, cât și în plan extern. Președintele a mai spus că este nevoie de măsuri care să elimine clivajele între est și vest, între nord și sud, nu să le adâncească.

Trebuie să livrăm prosperitate şi securitate

Cetăţenii europeni aşteaptă de la lideri şi de la Uniunea Europeană să livreze prosperitate şi securitate, un loc central ocupându-l relansarea creşterii economice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de summit-ul de la Bratislava.

”Prosperitate, asta trebuie să livrăm. Prosperitate şi securitate, toată lumea asteaptă asta de la noi, de la Uniune. Este evident că un loc central trebuie să joace relansarea creşterii economice. Trebuie să ne axăm pe proiecte care aduc beneficii reale şi directe pentru cetăţeni, care aduc o creştere economică”, a spus Iohannis, referitor la mandatul României la summitu-ul de la Bratislava.

Preşedintele a arătat că liderii europeni trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, dezvoltarea sectorului digital şi investiţii în inovare.

Cât priveşte securitatea, Iohannis a insistat asupra necesităţii protejării cetăţenilor europeni şi a frontierelor externe, în special prin consolidarea controlului. ”Avem nevoie şi de revigorarea industriei de apărare europene”, a subliniat şeful statului, adăugând că România susţine şi va contribui operativ la acele iniţiative menite să susţină acest obiectiv.

E nevoie de menţinerea libertăţilor fundamentale şi piaţa unică, transparenţă, comunicare

Liniile pe care trebuie să se axeze liderii europeni sunt menţinerea libertăţilor fundamentale şi piaţa unică, transparenţă şi legitimitate a instituţiilor europene şi o îmbunătăţire a comunicării, a mai precizat președintele.

”Este foarte important să evităm fragmentarea, trebuie să ne concentrăm pe demersuri, proiecte, abordări care ne unesc şi nu pe acelea care aprofundează diviziunea Est - Vest, Nord - Sud. Aceste falii nu sunt bune pentru UE, nu permit o dezvoltare coerentă. Aceste linii de acţiune trebuie să se axeze pe concentrarea pe dosarele care stimuleaza coeziunea, evitarea celor care duc la aprofundarea divizării”, a afirmat preşedintele.

El a explicat că este foarte important să fie menţinute libertăţile fundamentale şi piaţa unică cu cele patru libertăţi, dar şi spaţiul Schengen şi zona Euro.

”Trebuie să fim oneşti şi să ne concentrăm pe creşterea transparenţei şi legitimităţii Uniunii. Auzim de foarte multe ori întrebări legate de felul în care acţionează instituţiile, de felul în care se poate înţelege ce se întâmplă în procesul european. Trebuie mult mai bine explicate”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că este necesară şi o comunicare ”serioasă, credibilă, intensă” la nivelul Uniunii Europene, de care au nevoie atât cetăţenii europeni, cât şi partenerii externi ai Uniunii.

”Vrem o aprofundare a integrării europene, (...) o integrare mai profundă este una dintre soluţiile la multiplele crize europene”, a conchis Iohannis, arătând că la Bratislava va susţine că proiectele strategice ale UE sunt securitatea internă şi externă a UE, creşterea economică, crearea de locrui de muncă în special pentru tineri şi consolidarea pieţei interne.

Nu avem o ţintă fixă pentru aderarea la zona euro, 2019 e un termen nerealist

Preşedintele Klaus Iohannis spune că anul 2019, termenul vehiculat iniţial pentru aderarea României la zona euro este ”nerealist” şi că România nu are o ţintă fixă.

”S-a vehiculat iniţial 2019, termenul înaintat atunci fiind prea optimist, chiar nerealist”, a afirmat preşedintele.

El a mai spus că România are în continuare acest obiectiv strategic, însă termenul trebuie stabilit de specialişti care pot evalua în ce măsură sunt îndeplinite criteriile şi ţara este ”realmente pregătită”.

”O aderare prea rapidă poate fi în detrimentul României, nu avem o ţintă fixă”, a conchis Klaus Iohannis.