Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei

porosenko_soldati_ucraineni_tratati_in_romania_si_germania.jpg

Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Bucureştiul şi Kievul au stabilit ca soldaţii ucraineni să primească tratament medical în România. Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Petro Poroşenko, în cadrul declaraţiei de presă comune susţinute la Kiev cu omologul său român, Klaus Iohannis. Acesta spune de partea sa că România vrea să fie un partener al Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la UE şi la NATO.

"Atât domnul preşedinte Poroşenko, cât şi eu am apreciat cooperarea româno-ucraineană ca fiind una solidă. România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la UE şi la NATO. În acest sens, ne-am referit la continuarea proceselor de reformă internă, în special privind consolidarea democratică şi întărirea statului de drept", spune şeful statului român, aflat la Kiev.

Klaus Iohannis declară că a convenit cu Petro Poroşenko să ofere o vizibilitate mai bună comunităţilor etnice, care trebuie să devină "un liant şi un pod" între cele două ţări.

"Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităţilor noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant şi un pod în relaţiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să-şi reia activitatea şi să abordeze aspecte de actualitate", afirmă preşedintele român.

 

Tratament pentru soldaţii ucraineni

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko declară că în urma discuţiilor cu omologul român, s-a stabilit acordarea de tratament medical de către România soldaţilor ucraineni.

Întrebat dacă Ucraina a cerut sprijin militar din partea României, Poroşenko a declarat că ţara sa are contracte de furnizare de arme defensive cu 11 state europene, precizând că nu doreşte să specifice nici un nume de ţară.

"Ieri în Berlin şi astăzi cu domnul preşedinte Iohannis, am decis acordarea de tratament medical pentru soldaţii ucraineni, atât în Germania cât şi în România", mai anunţă Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei afirmă pe de altă parte că oamenii din ambele ţări aşteaptă o cursă aeriană Kiev-Bucureşti, precizând că în viitorul apropiat problema va fi rezolvată.

Petro Poroşenko declară că vizita preşedintelui român este una simbolică, pentru că este prima vizită în ultimii şapte ani.

 
Trimisul RFI la Kiev, Luca Niculescu, în dialog cu Anca Năstase, despre vizita lui Klaus Iohannis în Ucraina