Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adepți ai organizației Statul Islamic, reținuți în R.Moldova

img_1712.jpg

În urma perchezițiilor la domiciliul suspecților au fost găsite literatură extremistă și scrisuri de ciornă a persoanelor de contact.

Un tânăr în vârstă de 19 ani, domiciliat în Daghestan și o minoră de 17 ani, originară din Cecenia, Rusia au fost reținuți miercuri în R.Moldova, fiind bănuiți ”de apartenența la curentele islamice extremiste și adepți a organizaţiei internaționale Statul Islamic”. Acțiunile poliției au avut loc în cadrul unei operațiuni comune a Inspectoratului General al Poliției, Serviciului de Informații și Securitate, Biroului Migrație și Azil și Procuratura Generală.

În procesul de documentare, polițiștii au aflat că minora s-ar fi căsătorit prin intermediul unui mariaj islamic cu suspectul, la Istanbul, ceea ce urma să-i faciliteze trecerea frontierei ilegale a minorei spre Siria, în zona controlată de gruparea Statul Islamic. Totodată, s-a stabilit că și în cazul persoanelor reținute a fost utilizată schema de racolare a persoanelor noi în radicalismul Islamic cu utilizarea site-urilor de socializare.

Potrivit poliției, în februarie 2015, suspectul a ademenit minora pe internet pentru a se deplasa în Turcia, unde i-a fost propus mariajul islamic cu scopul de a pleca în Siria, pentru suportul acestuia în lupta pentru organizaţia Statul Islamic. Racolarea minorei a fost bine organizată de către un grup de persoane deja adepte statului islamic, care la rândul lor au finanțat toate călătoriile acestora, atât în R.Moldova, cât și în Turcia. Legătura cu finanțatorii și organizatorii, bănuitul o deținea prin intermediul soft-lor mobile „whatsapp”, iar transferurile erau efectuate pe numele acestuia prin Western Union.

În cadrul documentării operative s-a stabilit că tânărul și minora s-au întâlnit la Istanbul, unde au contactat o persoană de legătură care trebuia să organizeze o deplasare clandestină spre frontiera cu Siria, acesta fiind numit de figurant pe numele Șamili. Ulterior „Șamili”  împreună cu alții trei a organizat traversarea ilegală a frontierei spre Siria, însă au fost stopați de către poliția turcească în orașele Gaziantep sau Urfa.

Canalul spre Republica Moldova era asigurat din timp. Aici erau aștepțați de moldoveni care le-au asigurat locul de trai și cartele SIM cu acces la comunicare internațională. Poliția susține că doar în ultimele două luni, prin canalul respectiv, au intrat în Republica Moldova 11 persoane.

 
Ascultă un reportaj de Valeria Vițu