Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viitorul învățământului științific francofon se decide la București

auf_logo_60ans_afs_final_150dpi_rvb-1.jpg

Les Assises de la Francophonie scientifique
Les Assises de la Francophonie scientifique
Image source: 
Les Assises de la Francophonie scientifique

40 de miniștri și responsabili de învățământ superior din țări francofone participă la București la cea de-a 60-a ediție a Săptămânii Științifice a Francofoniei care se desfasoara la Universitatea Politehnică din București. Acestora li se adaugă sute de delegați din lumea universităților francofone. Anul acesta, temele de discuții sunt dezvoltatrea durabilă, digitalizarea, egalitatea între sexe într-o lume marcată de pandemia Covid 19.

Evenimentul a început ieri, 21 septembrie, și va continua până vineri, 24 septembrie. Miniștrii discută timp de trei zile despre viitorul învățământului universitar în țările francofone. O consultare care a implicat 13.000 de studenți precum și profesori din universități din întreaga lume francofonă, spune care sunt direcțiile de urmat de acum încolo, potrivit lui Slim Khalbous, rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).

„Ce trebuie să schimbăm, ce trebuie să păstrăm, care sunt programele de vârf pe care trebuie să le întărim, care sunt subiectele prioritare pentru membrii noștri, cine ce așteaptă de la AUF?”

Iată câteva concluzii ale consultării mondiale: interesul studenților față de limba franceză depinde de nivelul lor de studiu. Trebuie privilegiată o predare precoce a limbii franceze, crearea de filiere pentru discipline de inters internațional. În ceea ce privește societatea, universitățile de mâine trebuie să pună accentul pe responsabilitatea socială, dezvoltarea durabilă în țările dezvoltate și pe autonomie, întărirea competențelor și performanță, în țările în curs de dezvoltare. În ceea ce privește cercetarea, responsabilii universitari doresc să sporească mobilitatea doctorală și post doctorală, precum și cercetarea în rețea.

Toată lumea a remarcat lipsa revistelor de știință francofone. Sudenții doresc sprijin pentru inserția profesională. Interesul pentru antreprenoriat este remarcat la studenții din universități mici și mijlocii. Sunt numersoase obstacole pentru trecerea la studiul digital: costuri, dificultăți de acces la internet, fragilizarea relațiilor sociale din cauza muncii la distanță, formarea profesorilor în competențe digitale.

Ministrul Roman al Educatiei și președinte al AUF, Sorin Câmpeanu, a vorbit despre ajutorul României în ceea ce privește bursele de studiu.

„Sunt foarte mândru să vă anunț că universitatea mea, Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din București a decis, la cea de-a 60 a aniversiare de la infiintarea AUF și în al 15-lea an de program de burse Eurgen Ionescu, să acorde în fiecare an, 10 burse doctorale pentru studenții francofoni, în special pentru țările din sud. O bursă Eurgen Ionescu se desfașoară între 3 si 6 luni și are o valoare de 6.000 până la 10.000 de euro. Universitatea mea pune la dispoziție un buget de 100.000 de euro pe an pentru francofonia universitara,” a declarat ministrul român.

La reuniunea de la Bucuresti se va alege și un nou presedinte al AUF. Sorin Campeanu și-a depus din nou candidatura, iar vineri, 24 septembrie, vom afla dacă restul miniștrilor francofoni îl vor alege din nou șeful AUF.