Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste ale magistraţilor, în mai multe oraşe

Proteste magistrati toata tara.png

Modificarea legilor justiţiei şi a Codului de Procedură Penală scoate magistraţii în stradă (Sursa foto: pixabay)
Modificarea legilor justiţiei şi a Codului de Procedură Penală scoate magistraţii în stradă (Sursa foto: pixabay)

Magistraţi de la mai multe instanţe şi parchete din ţară protestează luni faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale, ieşind îmbrăcaţi în robe în faţa instituţiilor.

Actualizare: În jur de 500 de magistraţi din Capitală protestează în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti (news.ro) 

 

Magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară ies luni în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17. Proteste similare au loc între altele la Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa.

Judecătorul Cristi Danileţ scria duminică pe Facebook că magistraţii vor protesta tăcuţi, în faţa Curţii de Apel din Cluj-Napoca, având robele pe mână, între orele 12 şi 13, activitatea judiciară nefiind afectată.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis luni preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, o scrisoare deschisă, în care precizează că "Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi".

"Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte Justiţia. Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi, pentru noi toţi", declară preşedintele CSM, Mariana Ghena.

Ea îi cere lui Florin Iordache să iniţieze "cele mai adecvate demersuri, de îndată aplicate, astfel încât motivele generatoare de nemulţumiri să fie evaluate, dezbătute şi înţelese de şi cu corpul magistraţilor, în beneficiul întregii societăţi".

926