Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou stadiu al anchetei în Dosarul Revoluției

revolutie_1.jpg

Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989
Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989

Dezinformări, psihoză teroristă, trei încercări de lichidare a cuplului Ceaușescu înainte de execuție - astfel descrie Parchetul General noile probe, prezentate luni, din Dosarul Revoluției.

Parchetul General a prezentat, luni, probele noi descoperite în Dosarul Revoluției din 1989. Procurorii au clarificat succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

“Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu. Astfel, până la execuţia celor doi, survenită la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora”, afirmă Parchetul General.

Au fost administrate în mod eficient probe pentru stabilirea împrejurărilor şi acţiunilor concrete care au avut drept rezultat distrugerea unor bunuri de patrimoniu situate în perimetrul Pieţei Palatului (Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Regal). S-au depus diligenţe pentru edificarea privind conduita impusă de regulamentele militare pentru forţele de blindate aflate în mediul urban, fiind avute în vedere pentru comparaţie situaţii similare petrecute în alte ţări, soldate de asemenea cu distrugerea unor bunuri de patrimoniu.

“Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecinţă moartea şi rănirea unor persoane în diverse localităţi aflate pe întregul teritoriu al ţării. Au fost clarificate circumstanţele şi împrejurările privind pregătirea judecării în regim de urgenţă a fostului preşedinte şi a soţiei acestuia, judecarea propriu-zisă, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai apoi, executarea soţilor Ceauşescu. Nu în ultimul rând, este important de precizat faptul că, după anul 1989, probe importante, de natură să stabilească adevărul privind Revoluţia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989”, notează Parchetul.

După publicarea parțială a probatoriului administrat istoricul Mădălin Hodor, spune la RFI, că în România au existat poluri de putere care au avut continuitate înainte și după 1989: