Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrea Chiş (CSM): Parlamentul nu poate face orice, e un atentat grav la independenţa justiţiei

Mihai Politeanu Initiativa Romania Premier Mihai Tudose Comisie Venetia.jpg

ONG-urile cer sesizarea Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei (Sursa foto: pixabay)
ONG-urile cer sesizarea Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei (Sursa foto: pixabay)

Magistraţii nu au încălcat legea prin protestul tăcut de acum câteva zile, declară la RFI judecătoarea Andrea Chiş, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ea cere Parlamentului să nu încalce Constituţia, prin modificările aduse legilor justiţiei.

Andrea Chiş consideră că Parlamentul ar trebui să discute cu magistraţii pe tema legilor justiţiei: „Ce ne dorim să se întâmple ar fi să se oprească şi să stea la masă de vorbă cu noi, pentru că este o totală imprevizibilitate a adoptării acestor acte normative. Întregul sistem judiciar s-a opus (...). Am auzit de la Parlament spunându-se că este puterea legiuitoare a ţării şi poate să facă ce vrea. Părerea mea şi este o părere de jurist, e părerea oricărora dintre colegii mei este că Parlamentul nu poate să facă orice, Parlamentul nu poate să încalce Constituţia, iar Constituţia este cea care garantează independenţa sistemului judiciar”.

 

„Modificările asupra legilor justiţiei afectează posibilitatea CSM de a apăra independenţa sistemului judiciar”

 

Judecătoarea Andrea Chiş crede că „prin aceste legi, acest Parlament, dacă merge mai departe cu ele, afectează independenţa sistemului judiciar şi afectează şi posibilitatea CSM de a apăra independenţa sistemului judiciar. Ca să vă dau un exemplu, în ceea ce priveşte Consiliul, în legea 317, care priveşte organizarea Consiliului, aşa cum a trecut de Camera Deputaţilor, i se ia plenului CSM posibilitatea de a mai apăra independenţa sistemului judiciar din oficiu. O poate face doar la cerere şi într-un timp foarte îndelungat, pentru că au introdus un text de lege, care spune că mai întâi trebuie întrebate cele două secţii ale Consiliului, separat, secţii care teoretic s-ar putea contrazice, pentru că pot să aibă informaţii diferite şi secţiile la rândul lor nu se pot pronunţa decât după ce Inspecţia Judiciară, într-un interval de timp destul de lung, face nişte cercetări. Or ştim din plen că sunt făcute afirmaţii generale de oameni politici, de conducători de instituţii, privind sistemul judiciar, gen „se dau hotărâri sub influenţă politică”. Păi, ce cercetare să faci într-o astfel de situaţie, când nu se indică un dosar, un judecător sau cineva care a exercitat influenţa. Deci iată şi CSM va fi în imposibilitate să mai facă ceva şi fiecare judecător şi procuror individual va putea fi supus unor presiuni, din cauza modului în care este reglementată răspunderea penală, disciplinară şi materială”.

„Iată, în legea statutului, aşa cum a trecut ea de Senat, este într-o formă modificată faţă de Camera Deputaţilor, deci chiar Parlamentul îşi schimbă părerea în cele două Camere şi schimbă într-o formă pe care n-o s-o mai întâlniţi într-o ţară democrată din Europa, în sensul că vom răspunde material pentru felul în care gândim soluţiile, pentru felul în care interpretăm probele, aplicăm şi interpretăm legea. La ora actuală, avem o răspundere materială în situaţiile în care comitem o eroare judiciară comiţând o faptă penală, de exemplu luând mită într-un dosar sau săvârşind o abatere disciplinară. În forma trecută de Senat, vom răspunde material, fără să fi săvârşit o faptă penală sau o abatere disciplinară, ceea ce este inadmisibil şi este un atentat extrem de grav la independenţa justiţiei şi în special la independenţa judecătorului”, afirmă reprezentanta CSM.

Au încălcat legea magistraţii prin protestele lor? „Categoric, nu! Judecătorii şi procurorii ştiu cel mai bine care sunt drepturile şi obligaţiile lor, ei au libertatea de a se exprima, atunci când valorile democraţiei sunt în pericol. Pot să o facă în formă scrisă, aşa cum au făcut-o în memorandumul semnat de cei patru mii de magistraţi şi o pot face non-verbal, aşa cum au făcut-o prin tăcere, pentru că atât au făcut, n-au făcut un miting pe stradă, ca să trebuiască autorizat, au ieşit în faţa instanţelor lor şi au tăcut. Legiuitorul n-a înţeles nici vocea lor şi nici tăcerea lor, din păcate”, declară judecătoarea.