Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport Kroll: Omul de afaceri, Ilan Șor și companiile acestuia, în spatele fraudei bancare din R.Moldova

sor.jpg

Ilan Șor
Ilan Șor
Sursa imaginii: 
Ilan Șor /Facebook

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată a investigației fraudei bancare din R.Moldova, realizată de companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Sinteza, făcută publică în seara zilei de joi, conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura controversatului om de afaceri, Ilan Șor și a companiilor acestuia cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

În sinteza prezentată de BNM este dezvăluit doar numele lui Ilan Șor, fost șef la Banca de Economii și actual primar de Orhei, condamnat în vara acestui an la 7 ani de detenție. Șor nu a fost însă trimis la închisoare și se va afla sub control judiciar până când se va pronunța Curtea de Apel.

Potrivit experților străini, citați de portalul moldNova.eu, ”furtul miliardului”, cu implicarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank a totalizat cu 2,9 miliarde de dolari, oferiți prin credite frauduloase. Din această sumă, 2,6 miliarde de dolari (sau aproape 90%) au fost împrumutate de companii din „Grupul Șor”. Banii ajungeau în special în Letonia, iar aproximativ 2 miliarde au fost întoarse în Moldova: banii veneau pentru justificarea luării altor împrumuturi. Între timp, potrivit Kroll, 600 de milioane de dolari au dispărut din acest proces de „spălare a banilor” către alte jurisdicții decât Letonia. Totodată, aproape 400 de milioane de dolari ar fi fost furați din sistemul bancar, care însă n-au trecut prin „schema letonă”. Astfel, compania americană constată că aproape un miliard de dolari este suma care a fost furată, scrie moldNova.eu.

Ilan Șor a coordonat împrumuturile de la cele trei bănci, precum și transferurile lor peste hotare. În ajunul falimentului celor trei bănci, în circumstanțe dubioase au dispărut documente importante privind împrumuturile acordate companiilor din „Grupul Șor”. Țările în care miliardul furat a ajuns sunt: Letonia, Moldova, Cipru, China, Rusia, Austria, Estonia, Elveția, SUA.

Maia Sandu: ”Raportul Kroll spune un lucru pe care îl cunoaștem cu toții”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că, de fapt, ”cel de-al doilea raport Kroll spune un lucru pe care îl cunoaștem cu toții: Ilan Șor este cel care a pus în aplicare schema prin care s-a furat un miliard de dolari din sistemul bancar al țării și prin care s-au “spălat” 2.6 miliarde de dolari. Tot Șor este și unul dintre beneficiari: prin cele 50 de companii care îi aparțineau și care au obținut credite “nerambursabile” de la cele 3 bănci. Sinteza raportului nu ne oferă informație despre ceilalți beneficiari ai furtului bancar, dar ne permite să înțelegem mai bine cine l-a ajutat pe Șor”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

În timp ce Șor fura într-o veselie, câțiva membri din guvernul Leancă adoptau, la 7 noiembrie, decizia de garantare a creditelor de urgență pentru cele 3 bănci, în valoare de 9.5 miliarde de lei. Decizia BNM de introducere a administrării speciale la aceste bănci a venit mult mai târziu, doar pe 29 noiembrie, după finalizarea marelui furt. Chiar dacă sinteza celui de-al doilea raport Kroll nu spune în mod direct cine sunt ceilalți beneficiari ai furtului miliardului, ne permite să înțelegem mai bine cine a fost interesat ca aceste crime financiare să se întâmple”, susține liderul PAS.

Mihai Ghimpu: ”Să fie făcut public raportul integral, nu doar o sinteză”

Partidul Liberal din R.Moldova s-a arătat nemulțumit de faptul că Banca Națională a publicat doar sinteza raportului Kroll și că aceasta este în limba englez, protv.md. Liderul PL, Mihai Ghimpu a cerut vineri, în timpul ședinței Parlamentului, ca documentul să fie făcut public integral și în limba română și să fie făcute publice numele celor care au beneficiat de banii furați.

BNM anunță într-un comunicat de presă că raportul de investigație propriu-zis va fi analizat ”cu scopul identificării carențelor din sistem și aplicării măsurilor de rigoare”. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson urmează sa vină la Chișinău la începutul anului viitor ”pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație. Întrunirea se va încheia cu un briefing de presă”.

În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern”, se arată în  comunicatul BNM.