Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AFP: Serviciile de informații franceze vizate de o anchetă

Serviciile de informații din Franța sunt vizate de o anchetă pentru neglijență. Mai exact, parchetul din Paris vrea să afle dacă au fost neglijate date despre autorul unui atentat jihadist din 2016. Dosarul a fost deschis în urma unei anchete de presă.

Parchetul din Paris a deschis un dosar preliminar pentru a stabili dacă serviciile de informaţii au neglijat date despre autorul unui atentat jihadist din 2016.

Procurorii vor să afle și dacă serviciile au antedatat o notă pentru a se acoperi, notează AFP. Ancheta va fi făcută de Inspectoratul General al Poliţiei Naţionale, iar presupusele infracţiuni sunt cele de fals, uz de fals şi modificarea documentelor, au declarat surse judiciare pentru AFP.

Dosarul a fost deschis după o investigaţie a site-ului de presă Mediapart, care a arătat că un poliţist de la Direcţia de Informaţii a Prefecturii din Paris a redactat o notă privind mesaje despre un "atac într-o biserică", unde este menţionată localitatea Saint-Etienne.

După câteva zile, în iulie 2016, doi jihadişti au ucis în comuna respectivă un preot. Potrivit Mediapart, după asasinarea preotului, Direcția a modificat data a două documente, pentru a-şi ascunde pasivitatea. Informaţia se bazează pe declaraţii făcute de mai mulţi poliţişti, sub rezerva anonimatului.

Prefectura pariziană a respins acuzaţiile.