Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele condamnări într-un dosar cu o captură de 2 tone și jumătate de cocaină

catuse.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Şase cetăţeni străini au fost condamnaţi, miercuri, de Tribunalul Constanţa, la pedepse cuprinse între 18 ani si jumatate de închisoare şi 19 ani și jumătate pentru trafic internaţional de droguri.

Cei șase au fost condamnati sub acuzația că au introdus în urmă cu aproape doi în România, prin Portul Constanţa, aproximativ 2 tone si jumatate de cocaină. Drogurile urmau să ajungă în Europa de Vest, valoarea acestora depăşind 600 de milioane de euro.

Liderul grupării, Mimoun Kaabouni, de origine marocană, cu cetăţenie spaniolă şi olandeză, a fost condamnat la 19 ani de închisoare si patru luni, cetăţeanul columbian Ramon Diego Narvaez a fost condamnat la 19 ani și jumătate de închisoare, iar lituanienii Audrius Laurincikas şi Vygantas Gaidamavicius au primit cate 18 ani si jumatate fiecare.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii DIICOT au stabilit că în perioada aprilie - iunie a anului 2016 bărbaţii respectiv au introdus în România, prin Portul Constanţa, 2,5 tone de cocaină, ascunsă în spaţii special amenajate ale unor containere. Ei au utilizat ca paravan operaţiuni de import- export de aproximativ 320 de tone de banane aduse din Columbia în România. 

De asemenea, între 21 – 29 iunie 2016, ei au încercat să scoată din România cantitatea de droguri, pentru a o trimite în Europa de Vest. Pentru extragerea drogurilor, ei au închiriat un depozit în Eforie Sud, unde au fost surprinși de procurorii DIICOT. Anchetatorii au reuşit atunci prinderea a cinci dintre cei şase membri ai grupării. Tot în 29 iunie 2016, liderul grupării a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească ţara, pe aeroportul din Malaga, el fiind adus în România în septembrie 2016.  

Valoarea de piaţă a drogurilor se ridica la 625 de milioane de euro, potrivit DIICOT.