Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport GRECO: Progrese foarte mici pentru România în combaterea corupției

Corpul anti-corupție al Consiliului Europei (GRECO) a concluziont, într-un raport publicat, joi, că România a făcut progrese foarte mici în combaterea corupției la nivel parlamentar, al judecătorilor și procurorilor, se arată într-un comunicat de presă remis agențiilor de presă.

Raportul arată că țara noastră a îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări cuprinse într-o evaluare publicată în 2016. Şapte dintre ele nu au fost implementate, iar alte patru au fost implementate parţial.

Principala iniţiativă luată în România privitor la membrii Palarlamentului a fost adoptarea unui cod de conduită menit să impună norme legate de cadouri şi alte beneficii, dar şi de managementul conflictelor de interese.

GRECO e de părere că România nu a acordat interesul potrivit pentru îmbunătăţirea performanţei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi interese ale membrilor Parlamentului.

Referitor la judecători şi procurori, GRECO a observat aceeaşi acţiune decisivă limitată. Astfel,  măsurile pentru a face sistemul juridic mai receptiv la riscurile privind integritatea, se află încă în stadiu incipient.

Raportul mai arată că anul 2017 a fost marcat de numeroase propuneri şi contrapropuneri privind numirile, procedura disciplinară şi alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca încercări de subminare a independenţei justiţiei.

În consecință, GRECO a cerut autorităţilor române să transmită, până pe 31 decembrie, un raport privind implementarea recomandărilor rămase. Organismul cuprinde reprezentanţi ai 47 de state membre ale Consiliului European, Belarus şi SUA.