Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie CSM: Procurorul DNA Mircea Negulescu, exclus din magistratură

Procurorul DNA, Mircea Negulescu, a fost exclus din magistratură. Decizia a fost luată de secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și poate fi contestată la Instanța Supremă.      Anunțul vine după ce Inspecția Judiciară a deschis trei dosare disciplinare pe numele lui Mircea Negulescu.

CSM a sesizat în urmă cu un an Inspecția Judiciară în cazul procurorului Mircea Negulescu pentru mai multe abateri disciplinare, dar și pentru încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Tot în aceeași perioadă, CSM a admis solicitarea lui Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Ulterior, la sfârșitul lunii februarie, anul trecut, secţia pentru procurori a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu.

Potrivit Inspecției Judiciare, Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori şi a sfătuit un inculpat cum să depună plângere penală împotriva procurorului care-l ancheta. Mai mult, Inspecția Judiciară spune că Negulescu i-a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.

Postul România TV a difuzat anul trecut o înregistrare audio cu două persoană, una dintre ele fiind procurorul DNA Mircea Negulescu. Vorbea la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar, și-i dezvăluia date şi amănunte din dosare penale.

Mircea Negulescu a anchetat, între altele, dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, numeroşi oameni de afaceri abonați la contracte cu statul, dar şi Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.