Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Texas – percheziții la ferma soților Martha și Bela Karoly în scandalul Nassar

nassar_2.jpg

Nassar a pledat vinovat pentru agresiune sexuală
Nassar a pledat vinovat pentru agresiune sexuală
Sursa imaginii: 
RFI

Nadia Comăneci, multimpla campioană olimpică, cere ”schimbări drastice” la Federaţia Americană de Gimnastică, după scandalul abuzurilor sexuale comise de medicul lotului feminin Larry Nassar.

În acest timp, guvernatorul statului Texas a cerut poliţiei să ancheteze acuzaţiile de agresiune sexuală la ferma soţilor Bela şi Martha Karolyi, în care s-a aflat timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică.

”Schimbări drastice sunt necesare şi este nevoie de implementarea unor reguli pentru securitatea sportivelor”, a declarat Nadia Comăneci. Întrebată ce schimbări are în vedere, ea a răspuns: ”Pot doar să spun că este absolut necesară o schimbare, una care să pună mai presus de orice securitatea copiilor. Îmi pare foarte rău pentru fetiţele care au fost abuzate şi le admir curajul de a vorbi despre asta. Este important ca ele să primească dreptatea şi toată susţinerea necesară. Părinţii trebuie să ştie că tot timpul copiii lor sunt în sigranţă, în orice mediu sportiv”, a mai spus Nadia.

Numeroase gimnaste americane, între care Simone Biles, star al JO de la Rio din 2016, au afirmat că au fost agresate sexual de Larry Nassar sub pretextul tratamentelor medicale.

Nassar a pledat vinovat pentru agresiune sexuală. Pe numele lui au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual, iar medicul a fost condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 40 şi 175 de ani închisoare. El a mai primit o sentinţă de 60 de ani închisoare pentru pornografie infantilă. El va compărea astăzi în faţa instanţei pentru a fi judecat de alte acuzaţii de agresiune sexuală.

Mai multe campioane olimpice au acuzat federaţia şi Comitetul Olimpic American că de-a lungul multor ani nu au reacţionat la plângerile depuse şi nu le-au protejat pe sportive. Consiliul de conducere a demisionat, săptămâna trecută, la presiunea comitetului olimpic, iar autorităţile au început investigaţii în ambele foruri, în scandalul Nassar.

O ultimă informație în acest scandal vine din statul Texas, unde guvernatorul a cerut poliţiei să facă o anchetă la domiciliul soţilor Bela şi Martha Karolyi, acolo unde timp de 16 ani a fost centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică. ”Declaraţiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar şi statul Texas, merită să ştie că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzaţiile sunt întru totul verificate, iar făptaşii şi cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduşi în justiţie”, a declarat guvernatorul.

La 18 ianuarie, federaţia americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soţilor Bela şi Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe medicul Nassar.