Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetățeni ruși, inculpați în legătură cu alegerile din SUA

hillary_trump_0_0.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Un juriu federal din Statele Unite a decis inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american, relatează BBC. Anunţul a fost făcut de biroul procurorului special Robert Mueller.

"Nu există nicio afirmaţie în acest act de acuzare că vreun american a participat cu bună ştiinţă la această activitate ilegală" şi "nicio afirmaţie (...) că faptele incriminate au influenţat rezultatul alegerilor din 2016" – se arată în comunicarea oficială:12 dintre acuzați au lucrat pentru o companie denumită Agenția de Cercetare a Internetului, o companie rusească înființată la Sankt Petersburg. Celelălalt acuzat, Evgheni Prigozhin, a finanțat operațiunea,  prin mai multe companii și subsidiare ale acestora…a precizat adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein.

Unii inculpaţi ar fi preluat identiăți americane  şi ar fi comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump. Acestea nu ar fi știut adevărul. Potrivit actului de acuzare citat de Reuters, unii din inculpaţi au călătorit în Statele Unite şi ar fi folosit  infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activităţile lor își aveau originea în Rusia.

Între timp, Casa Albă a anunțat că  preşedintele Trump a fost informat despre acuzaţii. Iar La Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe a apreciat că acuzațiile sunt absurde.