Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lazăr: Un procuror trebuie să se controleze tot timpul; plângerile la adresa procurorilor sunt verificate piesă cu piesă

Stelian Ion judecatori CCR.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: pixabay)

Eventualele situaţii în care apar procurori cu limbaj licenţios sau care au probleme cu alcoolul sunt inacceptabile, declară la RFI procurorul general al României, Augustin Lazăr. El spune că asemenea vulnerabilităţi trebuie identificate şi că trebuie luate măsuri preventive.

Augustin Lazăr a cerut verificări la toate Parchetele din ţară, inclusiv la unităţile DNA şi DIICOT, pe fundalul scandalului din aceste zile legat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

„În acest context sensibil, persoanele care cred că nu beneficiază de un proces echitabil şi se apără în aceste show-uri înţeleg să exploateze unele vulnerabilităţi care apar în activitatea judiciară. Şi procurorii sunt oameni. Şi procurorii pot să aibă o anumită conduită, care să depăşească anumite norme deontologice, eu ştiu, să folosească un limbaj licenţios, spre exemplu, aşa cum s-a putut vedea într-o anumită situaţie. Aşa ceva nu este de acceptat şi trebuie să identificăm toate situaţiile de vulnerabilitate în care reprezentanţii Ministerului Public s-ar putea afla. Pot fi persoane care se exprimă în alte moduri decât cele care sunt caracteristice stilului judiciar în activitatea judiciară, în raporturile cu justiţiabilii. Eu ştiu, persoane care au fost semnalate ca fiind consumatoare de băuturi alcoolice şi alte vulnerabilităţi de acest gen. Ele trebuie identificate şi luate măsuri preventive, pentru a nu ne putea expune într-o lume a noilor tehnologii, pentru că totul se înregistrează, după cum se vede şi nu putem reproşa nimănui, decât propriilor noastre vulnerabilităţi, că cineva înregistrează o discuţie, totul se înregistrează şi se analizează public şi atunci procurorul care îşi desfăşoară activitatea după nişte reguli deontologice şi nişte reguli profesionale care sunt foarte clare, după reguli procesual penale clar prevăzute, trebuie să se controleze tot timpul şi să procedeze în acest mod. Noi trebuie să ştim din timp util care sunt aceşti oameni, ei nu sunt mulţi, dar ei reuşesc să facă o promovare negativă a Ministerului Public de către cei care sunt interesaţi să facă aceasta”, spune procurorul general.

 

Toate plângerile sunt verificate „piesă cu piesă”

 

Augustin Lazăr declară că există situaţii particulare de persoane care au creat o anumită suspiciune: „Nu este permis şi toţi colegii noştri ştiu aceasta, nu este permis să obţină probe în afara cadrului legal. Suspiciunea aceasta trebuie să vedem cui se adresează. O foarte bună parte din colegii noştri absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii de foarte înalt nivel profesional, de bun simţ, cetăţeni europeni au o mentalitate de magistraţi europeni. Cine face astfel de observaţii la adresa unor oameni de inteligenţă profesională şi de o moralitate mai presus de orice îndoială înseamnă că se grăbeşte. Sunt situaţii particulare de persoane care iată, au creat o anumită suspiciune, dar există legea penală ca ultima ratio, există dosare penale înregistrate la plângerile persoanelor care au crezut că au fost lezate în drepturile lor de a avea un proces echitabil şi sunt verificate piesă cu piesă toate chestiunile care sunt invocate de ei”.

„Aş dori să remarc ceva care probabil va fi interesant: nişte persoane care în ultimele două săptămâni cu mare mediatizare au depus plângeri la secţia de urmărire penală contra magistraţilor de la DNA în momentul când au fost citate nu s-au prezentat să şi le susţină, nu s-au prezentat să arate înregistrările originale şi aparatele pe care trebuie să le prezinte pentru a se putea face o expertiză spre a stabili dacă într-adevăr este originală înregistrarea sau nu este originală şi apoi să discutăm despre conţinutul ei. În schimb, persoanele respective care motivează că sunt foarte ocupate, seara sunt la show-urile tv, pe care şi le pregătesc cu grijă şi pe care le exploatează în speranţa unui deznodământ favorabil în faţa instanţei”, afirmă procurorul general.

 
Augustin Lazăr, despre controalele de la Parchetele din ţară