Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA cere pedepse cu închisoarea pentru Victor Ponta și Dan Șova

sova-si-ponta.jpg

Senatorul PSD Dan Şova şi premierul Victor Ponta, inculpaţi în dosarul Turceni-Rovinari

Procurorii DNA cer pedepse cu închisoarea pentru fostul premier Victor Ponta şi pentru fostul ministru Dan Şova. Marți, la ultimul termen în procesul "Turceni - Rovinari", procurorii au prezentat din nou acuzațiile de corupţie ce li se aduc celor doi în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă.

În cazul lui Dan Şova, procurorii DNA au solicitat o pedeapsă orientată către nivelul maxim, în timp ce pentru Victor Ponta a fost cerut un nivel mediu al pedepsei, în ambele cazuri fiind vorba despre pedepse cu executare. De asemenea, de la Victor Ponta ar urma să fie confiscată suma de 261.000 de lei.

Ce acuzații li se aduc celor doi în acest dosar?

Concret, procurorii îl acuză pe fostul premier că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" peste 180.000 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Acuzațiile ce i se aduc fostului premier sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, e suspectat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. În  dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator e suspectat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.