Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM, aziv negativ pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Avizul este însă unul consultativ, astfel încât decizia îi aparține președintelui Iohannis.

"Secţia a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului şef, prin urmare avizul este unul negativ", a transmis vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru, după ce atât ministrul Tudorel Toader, cât și procurorul șef al DNA și-au prezentat argumentele.

A fost o ședință ce a durat mai bine de două ore. Tudorel Toader a prezentat din nou raportul făcut public săptămâna trecută,  evaluare respinsă ferm de Laura Codruța Kovesi, care a insistat că argumentele ministrului Justiției ar fi netemeinice și nedovedite. Deliberările au durat aproximativ un sfert de oră.

"Dincolo de ceea ce veţi decide astăzi, nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul este previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie, din respect faţă de dumneavoastră. (...) Pentru mine, decizia este previzibilă, dar nu este o problemă. O să ne întâlnim în Consiliul de Management Strategic săptămâna viitoare. Trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poţi să-i spus unuia: am uitat de Microsoft (dosarul, n.r.). Cum să uiţi de Microsoft? Păi, trebuie să îl visezi şi noaptea.(...)  Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Spuneam în raport, lucrurile bune nu le justifică pe cele rele.", a spus Tudorel Toader la CSM.

Schimb de replici între ministrul Justiției și Laura Codruța Kovesi: 

În continuare, secția pentru procurori a CSM urmează să motiveze avizul negativ privind revocarea:"În perioada imediat următoare, hotărârea va fi motivată şi transmisă decidenţilor".

Avizul CSM este pur consultativ. Decizia finală îi aparține președintelui Klaus Iohannis, care recent a transmis cât se poate de clar că o susține pe Laura Codruța Kovesi, fiind mulțumit de activitatea sa în fruntea DNA:

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituţionale pentru asigurarea funcţionării unei justiţii independente şi pentru consolidarea statului de drept“ – se preciza într-un comunicat de presă.