Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizațiile civice, în apărarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Image source: 
www.pna.ro

Mai multe organizații civice, printre care Corupția Ucide, Geeks for Democracy și Inițiativa România, i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis să respingă cererea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA,  Laura Codruța Kovesi. Solicitarea se regăsește într-o scrisoare deschisă.

"Am ales soluția unei scrisori deschise, pentru că nu doar președintele trebuie să știe care este poziția noastră, ci și partidele politice, Parlamentul și întreaga societate. Odată cu propunerea de revocare, s-a devoalat întregul plan al coaliției PSD-ALDE de subordonare politică a Justiției și de stopare a luptei împotriva corupției”, a declarat pentru RFI, Mihai Polițeanu, de la Inițiativa România.

Semnatarii își exprimă în Scrisoarea Deschisă și argumentele pentru care consideră că președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să respingă cererea de revocare a șefei DNA.

"În primul rând, este în atributul președintelui să refuze cererea de revocare a procurorului-șef al DNA. Un alt argument este calitatea profesională a  raportului ministrului Justiției, care este execrabilă, aș putea spune. Laura Codruța Kovesi a răspuns în scris fiecărei acuzații, din cele 20 expuse de ministrul Justiției, cu date concrete, cu fapte care au arătat că cererea de revocare este complet nefundamentată și netemeinică",  a precizat Mihai Polițeanu.

Scrisoarea deschisă se încheie cu un apel făcut de semnatari pentru apărarea statului de drept.

"Chiar dacă aduce conflict politic pe termen scurt, este preferabilă instituționalizării în tăcere a corupției. (...) Orice gest al dumneavoatră, care ar putea fi interpretat de către opinia publică drept un semn de inacțiune sau de alianță tacită cu distrugătorii independenței justiției, ar descuraja electoratul proeuropean și, la fel ca după mineriade, ar contribui la decizia de a emigra a unei noi generații”.

 
Mihai Polițeanu, membru Inițiativa România, în dialog cu Mirela Dădăcuș