Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timmermans, la București: Discuții pe Justiție cu Iohannis, Dragnea, Toader și Kovesi

frans.jpg

Frans Timmermans este unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa modificării legilor Justiției
Frans Timmermans este unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa modificării legilor Justiției
Image source: 
www.rfi.ro

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află joi în vizită oficială la Bucureşti. Vizita numărului doi al Executivului european vine în contextul tensionat provocat de posibila demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Important de menționat e că Timmermans a fost unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa modificării legilor Justiției.

Vizita lui Frans Timmermans la București este legată fără doar și poate de criza care afectează Justiția din România. Responsabil pentru buna legiferare, relaţiile interinstituţionale, transparența, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, numărul doi în ierarhia CE a declarat, miercuri, pentru Calea Europeană faptul că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Voi fi informat joi despre asta. Mă voi întâlni cu procurorul-şef şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele. Dar ştiţi poziţia Comisiei. Trebuie să lăsăm independenţa judiciară să îşi facă treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre”, a declarat Frans Timmermans.

E de așteptat, așadar, ca oficialul european să nu vadă cu ochi buni propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a șefei DNA, care are o imagine foarte bună la nivel european, fiind văzută drept un model pentru lupta anti-corupție.

De altfel, Timmermans a făcut declarații clare și luna trecută, când, alături de preşedintele CE, Jean Claude Juncker, afirma: ”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a avut deja întâlniri, joi, cu președintele Klaus Iohannis și cu șefii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Timmermans a discutat apoi cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

De menționat și declarația preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, după întâlnirea cu oficialul Comisiei Europene, că aşteaptă încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), vizita lui Timmermans reprezentând totodată un element necesar pentru a avea relaţii normale cu instituţiile europene şi pentru evitarea unei “informări parţiale şi distorsionate”. Liderii coaliției de guvernare susțin că ar exista dezinformări la Bruxelles cu privire la schimbările din Justiție operate la București.

Frans Timmermans se va întâlni, tot joi, și cu Laura Codruța Kovesi, dar şi cu alți reprezentanţi ai sistemului judiciar. Rezultatele acestor întâlniri le vom afla la 15.30, când prim-vicepreşedintele CE va susţine o conferinţă de presă, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.