Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general prezintă bilanțul Ministerului Public: Independența procurorilor înseamnă justiție echitabilă

augustin lazar

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

Procurorul general Augustin Lazăr a prezentat, azi, raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017. La eveniment şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis. În schimb, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a confirmat că va veni la prezentarea bilanţului Ministerului Public. El a lipsit şi de la bilanţul DNA.

ACTUALIZARE:

În anul 2017, procurorii şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile legale, acţionând pentru apărarea ordinii de drept şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent în mod practic şi efectiv independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti. Aceasta permite ca principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat să fie respectat, în cadrul democraţiei constituţionale. Independenţa procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiţii eficiente şi echitabile care tratează după acelaşi standard statul şi individul. Acţiunile din ultimii ani ale procurorilor în combaterea marii corupţii, a abuzului în folosirea fondurilor publice şi a nesocotirii principiilor de atribuire a serviciilor de achiziţii publice se înscriu în această direcţie", a declarat Lazăr.

Aproape 1.500 de inculpaţi au fost trimişi în judecată anul trecut pentru violenţă în familie, arată raportul de bilanţ al Parchetului General pe anul 2017. Dintre victime, cele mai multe au fost minorii.

Potrivit bilanţului pe anul trecut, prezentat miercuri de procurorul general Augustin Lazăr, 1.491 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă, reprezentând 2,5 la sută din totalul inculpaţilor trimişi în judecată.

Dintre cele 1.265 de victime ale acestei infracţiuni, 845 au fost minori.

În cazurile în care copiii au fost victime ale părinţilor, 223 de persoane au fost victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 162 minori, 62 de persoane au fost victime ale omoruri, tentativă şi faptă consumată, dintre care 28 de minori,  57 de persoane au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe, dintre care 31 de minori, 44 de persoane au fost victime ale violului, dintre care 37 de minori şi 622 de persoane au fost victime ale abandonului de familie, dintre care 557 de minori.

De asemenea, în cazurile în care au fost victime fraţi sau surori din familie, 132 de persoane au fost victime ale infracţiunilor contra persoane, dintre care 18 minori, 43 de persoane au fost victime ale omorului, tentativă şi faptă consumată, 68 de persoane au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe şi 14 persoane au fost victime ale violului, dintre care 12 minori”.

.............................................................................

Cele mai importante declarații ale procurorului general:

Bilanțul Ministerului Public se desfășoară sub auspiciile centenarului Marii Uniri. Bilanțul pornește de la asumarea rolului constituțional al procurorului.

Ministerul Public este parte a familiei europene. Instituția s-a orientat spre aplicarea instrumentelor europene.

Procurorii sunt magistrați, care le oferă respectul cuvenit, dar și responsabilități. Procurorii trebuie să fie integri și independenți, pentru ca societatea să accepte deciziile lor.

Independența procurorilor însemană justiție echitabilă. Acțiunile procurorilor din ultimii ani se înscriu în această direcție. Ministerul Public a colaborat loial și legal cu celelalte insituții ale statului.

În 2017, procurorii au avut un volum mare de cauze de soluționat de o mare diversitate. În 2017, procurorii au avut de soluționat 1,72 milioane de dosare, soluționând peste 500.000 de dosare.

Din 60.000 de inculpați au fost arestați aproximativ 10%. Măsurile privative de libertate au fost aplicate echilibrat.

Peste 10.000 de inculpați sunt persoane care au condus sub influența alcoolului. E un indicator care atrage atenția asupra carenței educației unor oameni.

Au fost achitați 1,7% din inculpații trimiși în judecată în 2017.