Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicaliștii din penitenciare vor să-l dea în judecată pe ministrul Justiției, Tudorel Toader

Sorin Dumitrascu inchisoare domiciliu.jpg

Sorin Dumitraşcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor
Sorin Dumitraşcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Sindicaliștii din penitenciare vor să-l dea în judecată pe ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acțiunea în instanță vizează cele un milion de ore suplimentare neplătite angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Mai mulți reprezentanți ai sindicatelor din penitenciare au mers, astăzi, la Palatul Victoria, să discute cu premierul Viorica Dăncilă. Liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu, susține că a așteptat două ore un semn de la cabinetul primului-ministru.

“Noi am cerut încă de acum o lună o întâlnire cu primul-ministru. În 30 de zile, avea obligația să ne răspundă, dar nu a făcut-o. Drept urmare, azi am vizitat-o și am vrut să discutăm, personal, cu dânsa. După ce inițial ne-a dat semne că ar fi dispusă să discute,deși nu aveam o întâlnire formalizată, brusc s-a întâmplat un lucru oarecum surprinzător, în sensul că nu a mai răspuns la telefon. Am așteptat o oră, am așteptat două, după care am decis să revenim pe 24 martie, când vom avea un protest împreună cu polițiștii”, a declarat pentru RFI, Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare (FSANP).

În acest context, liderii de sindicat au anunțat că îl vor da în judecată pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru neplata celor peste un milion de ore suplimentare. “Ne place sau nu, e vorba de un furt. Oamenilor li s-au furat banii aceștia, pentru că cineva a refuzat să le plătească orele suplimentare", a precizat liderul FSANP.

Sindicaliștii mai cer demiterea ministrului Justiției, eliminarea deficitului de personal, repararea inechităților produse de legislația haotică de salarizare și pensionare, dar și îmbunătățirea condițiilor de lucru.  În caz contrar, aceștia amenință că vor declanșa proteste în fiecare penitenciar. "Este vorba de refuzul orelor suplimentare. Niciun agent nu va mai accepta să lucreze peste program, ceea ce va duce la blocarea activității din penitenciare", a mai precizat Sorin Dumitrașcu.

Angajații din penitenciare vor participa  pe 24 martie la mitingul de protest organizat de polițiști din toată țara, în Capitală, deoarece, potrivit acestora, problemele referitoare la condiţiile de lucru, risc profesional şi salarizare sunt comune.

 

 
Sorin Dumitrașcu, președintele FSANP, despre problemele din sistemul penitenciar