Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania a emis un mandat de arestare pentru Carles Puigdemont. Fostul lider catalan se află în Finlanda

carles_puigdemont.jpg

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont
Sursa imaginii: 
REUTERS

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în Finlanda, după ce autorităţile finlandeze au primit un mandat internaţional pentru reţinerea lui. Mandatul a fost emis de Spania, scrie Reuters.

Finlanda a primit mandatul însă a cerut mai multe informaţii de la guvernul spaniol înainte de a lua măsuri, conform declaraţiilor inspectorului Hannu Kautto, citat de News.ro.

Puigdemont a ajuns în Finlanda joi pentru a se întâlni cu parlamentari locali şi a lua parte la o conferinţă. În cadrul unui interviu cu un post de radio spaniol, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider catalan se va prezenta la poliţia din Finlanda.

Puigdemont a trăit în exil în Belgia anul trecut, la scurt timp după ce Catalonia şi-a declarat simbolic independenţa.

Dacă se va întoarce în Spania, Puigdemont ar putea sta până la 25 de ani în închisoare, fiind acuzat de rebeliune pentru rolul său în organizarea unui referendum ilegal în octombrie anul trecut.

Vineri, Curtea Supremă a Spaniei a pus sub acuzare 25 de politicieni separatişti catalani pentru rebeliune, delapidare de conturi şi desconsiderarea statului.

Dintre cei acuzaţi, cinci au fost reţinuţi înainte de începerea procesului. Printre ei se află şi Jordi Turull, un aliat apropiat al lui Puigdemont, care urma să ia parte la un vot în Parlament sâmbătă pentru a fi ales drept noul preşedinte regional. În urma acestor decizii ale Curții Supreme, au avut loc vineri seară mai multe protesta în Catalonia. În Barcelona, au fost inclusiv confruntări între polițiști și manifestanți.