Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, reţinut în Germania

carles_puigdemont.jpg

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont
Sursa imaginii: 
REUTERS

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a fost reținut duminică în Germania, după ce autoritățile din Spania au emis pe numele său un mandat internațional de arestare.

Informația privind reținerea lui Carles Puigdemont în Germania a fost confirmată de avocatul acestuia, Jaume Alonso Cuevilla. El a fost reţinut când traversa graniţa către Danemarca, în drum spre Belgia.

Sâmbătă, Puigdemont se afla în Finlanda. El a părăsit țara pentru a se întoarce în Belgia, după ce Spania a emis mandatul internațional de arestare.

El a reușit astfel să evite reținerea de către poliția finlandeză.       

Finlanda nu l-a reținut imediat pe fostul lider catalan motivând că vrea să afle mai multe detalii de la autoritățile spaniole. El este acuzat de statul spaniol de rebeliune pentru rolul său în organizarea referendumului pentru independenţa Cataloniei în octombrie 2017, considerat ilegal.

Amintim, Curtea Supremă de la Madrid a emis mandate internaționale de arestare pentru șase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemont.

 Pe lângă această măsură, Curtea Supremă de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separariști pentru rebeliune, delapidare și încălcarea dispozițiilor statului.