Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul raport GRECO, noul măr al discordiei în dosarul justiției

Raportul ad hoc Grupului de State împotriva Corupției stârnește o nouă dispută : opoziția cere publicarea lui imediată în timp ce ministrul justiției invocă pașii procedurali pe care trebuie să îi parcurgă până la prezentarea lui publică. Documentul a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare GRECO din perioada 19 - 23 martie și transmis miercuri autorităților române.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, confirmă că autorităţile române au primit miercuri raportul care va fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. El afirmă că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, este cel care dă aviz de publicare. Tudorel Toadel mai amintește că pînă acum a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România deci nu ar trebui să existe temeri că se va întâmpla altfel cu acest ultim raport deși conținutul e critic la adresa modificărilor legilor privind justiția. Aceasta după ce Platforma România 100, dar şi PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul. "România este stat membru al Consiliului Europei, iar ceea ce face ministrul Toader acum este echivalent cu sfidarea normelor şi a instituţiilor internaţionale. Regula GRECO spune că rapoartele devin publice după ce statele care fac obiectul evaluărilor autorizează publicarea", au arătat reprezentanţii Platformei România 100. "Este un raport destul de grav la adresa României, la adresa Parlamentului. (...) Ce s-a întâmplat cu acest raport în România, spre deosebire de Polonia? Zace în sertarul domnului ministru Toader, la Ministerul Justiţiei (...) Suspectez, dacă nu se va publica de urgenţă raportul, că domnul Toader are ceva de ascuns (...) Îi cerem de urgenţă publicarea acestui raport. (...) Este un raport public pentru orice cetăţean, nu este o depeşă, o scrisoare de amor între domnul Toader şi mai ştiu eu ce membru al GRECO”, a lansat și senatoarea PNL Alina Gorghiu. Aceasta a anunțat în acest context că joi liberalii din Comisia juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei vor solicita, printr-o scrisoare adresată APCE şi PPE, sesizarea Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei.

Vă reamintim că o delegaţie GRECO a vizitat România în perioada 21 - 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie. La acesl moment, experții au recomandat insistent ca toți  cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare. De asemenea, GRECO a recomandat autorităţilor să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la legislaţia vizând reforma în Justiţie. Noul raport GRECO ar urma să le fie prezentat pe larg autorităţilor române de către președintele instituției iar şeful delegației României este chemat în următoarea reuniune plenară, din 18-22 iunie, să prezinte în scris situaţia reformelor justiţiei din România, atât din punct de vedere instituţional, cât şi al dreptului şi procedurii penale.