Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse după desecretizarea protocolului SRI-Parchetul General

Reacții după desecretizarea protocolului SRI - Parchetul General. Dana Gârbovan, președintele Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), critică în termeni duri documentul, în timp ce jurnalistul Liviu Avram susține că nu vede nimic "nelegal sau ilegal" în protocolul încheiat în 2009.

Președintele UNJR susține că gravitatea prevederilor din acest protocol este cutremurătoare pentru orice persoană, chiar cu minime studii juridice și noțiuni elementare despre stat de drept.

“Se constată o încălcare flagrantă a unor norme elementare ale statului de drept, ale democrației, justiției și ale drepturilor omului. Acest protocol a extins competențele de cercetare penală ale SRI-ului, dincolo de prevederile legale. În mod practic, s-a recreat acea divizie specială a Securității, rău- famată și cumplită, dinainte de 1989. În anul 1992, s-a interzis prin lege SRI-ului să mai facă acte de urmărire penală.Prin acest protocol, s-a extins sfera de acțiune a serviciului de informații dincolo de infracțiunile privind securitatea națională. Pentru că în alineatul 2 se arată, în mod expres, că această colaborare și activitatea de valorificare a informațiilor și de colaborare cu Parchetul, se va extinde și cu privire la infracțiuni ce au corespondent în amenințări la adresa siguranței naționale și la amenințări grave, fără ca acest tip de infracțiuni să aibă vreo definiție prevăzută de lege”, a declarat pentru RFI, Dana Gârbovan.În schimb, jurnalistul Liviu Avram este de părere că nu ar fi nimic ilegal în legătură cu acest protocol.

”Până în februarie 2016, Codul de Procedură Penală prevedea ca aceste operațiuni speciale- interceptări,filaje ambientale și așa mai departe se fac de procurori, cu organele de urmărire penală și alte instituții ale statului. Deci,implicarea SRI era prevăzută de lege.Ilegal ar fi fost dacă acest protocol ar fi fost utilizat și după februarie 2016, când Curtea Consituțională a spus că sintagma <<și alte instituții ale statului>> e neconsituțională. Din acel moment, SRI-ul trebuia să înceteze orice colaborare în baza acelui protocol. Dacă a făcut-o sau nu, nu știm, dar deocamdată nu a apărut nicio dovadă că SRI-ul ar fi continuat implicarea” a precizat Liviu Avram.Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat pentru B1tv, că ofițerii SRI nu au efectuat anchete penale impreună cu procurorii, atribuția acestora fiind aceea de a furniza informații către parchete.