Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty denunță noi abuzuri împotriva civililor irakieni după înfrângerea Stat Islamic

femei_irak.jpg

Image source: 
AFP

Amnesty International a criticat pedepsele colective împotriva femeilor şi copiilor care au avut o conexiune, fie şi îndepărtată, cu bărbaţi cu legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic dar şi exploatarea sexuală a femeilor în taberele unde acestea sunt ţinute închise.

Într-un raport dat publicității ieri, organizaţia de apărare a drepturilor omului spune că a anchetat opt tabere cu persoane strămutate. "Mii de femei şi copii suspectaţi de legături cu Stat Islamic sunt condamnaţi pentru fapte pe care nu le-au comis", atrage atenţia Amnesty. Conform ONG-ului, aceste femei şi aceşti copii "sunt privaţi de hrană, de apă şi de acces la îngrijiri medicale, împiedicaţi să aibă documentele oficiale necesare pentru a lucra sau circula". De asemenea, "li se interzice să se întoarcă la casele lor, iar femeile sunt supuse hărţuirilor sexuale, violurilor şi exploatării sexuale". "Disperate şi izolate, femeile sunt supuse unui risc ridicat de a fi exploatate sexual de către membrii forţelor de securitate, gardieni şi membrii miliţiilor din interiorul şi din exteriorul taberelor", mai acuză Amnesty.

În cele opt tabere vizitate, Amnesty subliniază că "femeile sunt constrânse sau devin obiectul unor presiuni pentru a avea relaţii sexuale în schimbul banilor, ajutorului umanitar sau protecţiei". Ele riscă de asemenea să fie violate. "Femeile sunt victimele unor acţiuni dezumanizante şi ale unui tratament discriminatoriu de către soldaţii care operează în tabere. Oamenii însărcinaţi cu protejarea lor se transformă în prădători", spune Lynn Maalouf, directoare de cercetări pentru Orientul Mijlociu a Amnesty International.

Organizația cere acum guvernului "să-şi dovedească dorinţa fermă de a pune capăt violenţelor împotriva femeilor prin inculparea autorilor faptelor şi prin a împiedica intrarea în tabere a bărbaţilor înarmaţi". Amnesty cere de asemenea autorităţilor "să pună capăt imediat practicii generalizate şi sistematice a dispariţiilor bărbaţilor suspectaţi că au avut legături cu Statul Islamic".

Luna trecută Amnesty și-a exprimat îngrijorarea după ce Associated Press a dat publicității un raport din care reiese că autorităţile irakiene au arestat sau trimis în închisoare  cel puţin 19 mii de persoane acuzate de legături cu autointitulata grupare Stat Islamic  sau pentru alte infracţiuni legate de terorism, şi au condamndat la moarte peste trei mii dintre aceştia. Raportul vorbește despre «mărturii» date sub tortură pentru a se obţine condamnarea, despre gravele erori de procedură ale forţelor irakiene, despre miile de arestări arbitrare sau dispariţii forţate. „Autorităţile irakiene trebuie să rezolve imediat erorile grave din sistemul de justiţie şi să implementeze măsuri de protecţie împotriva torturii şi a dispariţiilor forţate şi să se asigure că toţi cei acuzaţi beneficiază de un proces corect, inclusiv de dreptul la reprezentare legală. Autorităţile irakiene trebuie să implementeze imediat un moratoriu în privinţa execuţiilor ca prim pas către abolirea totală a pedepsei capitale”, a cerut Amnesty. Potrivit Associated Press, peste 28 de mii de persoane se aflau în închisoare în Irak la finele lunii ianuarie. Mii de alte persoane ar fi în detenţia altor organisme, inclusiv a Poliţiei Federale, a serviciului de informaţii militar sau a forţelor kurde.