Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Gabor (Asociaţia Procurorilor): Prevederi extrem de nocive, în proiectele Codurilor

bogdan_gabor_modificare_coduri_prevederi_nocive.jpg

Propunerile PSD-ALDE privind Codurile Penale provoacă noi controverse (Sursa foto: pixabay)
Propunerile PSD-ALDE privind Codurile Penale provoacă noi controverse (Sursa foto: pixabay)

Proiectele de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală conţin prevederi nocive. Iată ce declară la RFI preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, după ce documentele au fost depuse miercuri la Parlament, urmând a fi discutate joi de Comisia Iordache.

Proiectele permit de exemplu unui suspect să asiste la audierea persoanei care îl acuză şi stabilesc că în cursul urmăririi penale sau al judecăţii nu pot fi comunicate public informaţii, decât dacă acestea justifică un interes public. Pe de altă parte, articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu este propus spre abrogare.

Bogdan Gabor spune la RFI ce consecinţe vor avea propunerile făcute de coaliţia PSD–ALDE: „La o primă lectură, putem lua de exemplu situaţia în care în cadrul unei percheziţii informatice sau normale găseşti şi alte chestiuni, bunuri, care pot sluji la săvârşirea altor infracţiuni sau care provin din săvârşirea unor infracţiuni, pe care tu nu le vei putea valorifica în cadrul unei alte proceduri penale. De exemplu, în situaţia în care te duci la o percheziţie, ai mandat pentru a ridica arme şi ai bănuieli că găseşti arme şi la locul respectiv găseşti şi droguri. Ei bine, nu te vei mai putea sesiza pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri, oricât ar fi de mare cantitatea, pentru că va trebui să o distrugi, pentru că spune expres legea, aşa sună textul (...). Mi se pare o prevedere extrem de nocivă”.

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală prevede că suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia.

Bogdan Gabor critică propunerea: „Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie în cazul infracţiunilor de violenţă gravă sau în cazul infracţiunilor în care sunt implicaţi minori (...). Avem atâtea cazuri de pedofilie care au fost semnalate şi instrumentate. În situaţia în care vei pune victima, uneori minor sau într-o situaţie psiho-socială foarte complicată, faţă în faţă cu abuzatorul, uneori de o cruzime excesivă, oare mai poate fi numită acea audiere o audiere judiciară sau va fi o nouă traumă psihologică pentru victima infracţiunii?”.

Articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu se abrogă. Cu ce consecinţe? „Sunt atâtea situaţii în care o gravă neglijenţă conduce la pagube enorme, în condiţiile în care şi aici discutăm despre o neglijenţă gravă, pentru că neglijenţa în serviciu în forma în care ea este prevăzută în forma actuală presupune o neglijenţă gravă, culpa lata, în ceea ce priveşte exercitarea unei anumite atribuţii de serviciu. Adică dacă tu aveai obligaţia să asiguri un loc împotriva incendiilor şi există posibilitatea să izbucnească un incendiu, neglijenţa în serviciu nu va mai putea fi incriminată. Nu exagerez, dar a fost o situaţie, cazul Colectiv. Din câte ştiu eu, acolo au fost trimise în judecată şi persoane pentru neglijenţă în serviciu. Dacă fi abrogată această infracţiune, cel puţin cei care au fost trimişi în judecată în cazul Colectiv pentru neglijenţă în serviciu vor fi achitaţi, pentru că neglijenţa în serviciu nu mai constituie infracţiune”, afirmă preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România.

 
Bogdan Gabor, despre propunerile de modificare a Codurilor din justiţie