Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul Judecătorilor: Sesizarea Comisiei de la Veneţia, benefică pentru independenţa justiţiei

Executivul ar putea emite o ordonanță de prorogare (amânare) a prevederilor noului Statut al magistraților privind pensionarea magistraților.

Magistraţii salută anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care va sesiza atât Curtea Constituţională, cât şi Comisia de la Veneţia asupra celor trei legi ale justiţiei.

Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România Dragoş Călin spune la RFI că demersul preşedintelui Klaus Iohannis este benefic pentru sistemul judiciar: „Mai bine mai târziu, decât niciodată. Este un lucru care trebuia să se întâmple de la început, adică în urmă cu câteva luni, când au avut loc acele dezbateri extrem de rapide cu privire la modificarea legilor justiţiei, însă lucrurile sunt în continuă evoluţie şi o astfel de sesizare va fi benefică pentru democraţia din România, pentru magistratura din România, pentru independenţa sistemului judiciar şi pentru nişte legi ale justiţiei, care să fie ancorate în realităţile europene”.

Ce s-ar întâmpla dacă România nu ar ţine cont de avizul Comisiei de la Veneţia? „România este parte a Consiliului Europei, nu se poate să nu se ţină seama de astfel de chestiuni. Ar urma automat condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ar urma o neîncredere din partea partenerilor din cadrul UE. Uitaţi-vă la cazul Poloniei, justiţia din Polonia este adusă pe masa Curţii de Justiţie a UE (...). Pur şi simplu, am asista la o excludere totală a României din cadrul Consiliului Europei şi ulterior din cadrul UE”, avertizează judecătorul.