Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert anticorupție: Este esențial modul în care președintele va sesiza CCR pe legile justiției

laura_stefan.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Laura Ștefan

Expertul anticorupție Laura Ștefan afirmă la RFI că este esențial modul în care președintele Klaus Iohannis va formula sesizarea către Curtea Constituțională în privința celor trei legi ale justiției: ”Rămâne să vedem în ce măsură aceste susțineri (ale președintelui Klaus Iohannis n.r.) pot fi fundamentate și pe texte constituționale, pentru că eșafodajul constituțional românesc și, în general, constituțiile tuturor țărilor permit o marjă de manevră semnificativă pentru legiuitor. Adică, în alte cuvinte, nu tot ce este rău este în sine neconstituțional”.

Legile justiției ajung din nou la Curtea Constituțională, dar și la Comisia de la Veneția.

Președintele Klaus Iohannis este cel care a decis acest lucru înainte de a promulga pachetul legislativ controversat.

Șeful statului a criticat mai multe prevederi din aceste proiecte.

Între altele, a spus că statutul procurorului este mult fragilizat și că legea privind organizarea judiciară încă mai ridică probleme.

Tot președintele a transmis o rugăminte către judecătorii Curții Constituționale: să analizeze proiectele după ce Comisia de la Veneția își va spune punctul de vedere.

Expertul anticorupție Laura Ștefan a declarat la RFI că președintele trebuie să aibă argumente solide pentru a contesta legile la Curtea Constituțională.

”Sesizarea la CCR era perfect previzibilă. E un război de uzură care nu se va termina prea curând. Rămâne să vedem în ce măsură aceste susțineri (ale președintelui Klaus Iohannis n.r.) pot fi fundamentate și pe texte constituționale, pentru că eșafodajul constituțional românesc și, în general, constituțiile tuturor țărilor permit o marjă de manevră semnificativă pentru legiuitor. Adică, în alte cuvinte, nu tot ce este rău este în sine neconstituțional. Am criticat și eu, la rândul meu, multe dintre aceste prevederi (cele trei legi ale justiției n.r.), din păcate însă, cred că în ceea ce privește o parte dintre ele am avut deja un răspuns din partea CCR, care a spus că există mai multe opțiuni de politică publică și că legiuitorul este liber să aleagă dintre acestea. Rămâne să vedem cum va motiva președintele această cerere adresată CCR. Nu este deloc exclus să avem alte prevederi atacate de această dată de președintele României”, a spus Laura Ștefan. 

 
Expertul anticorupție Laura Ștefan în dialog cu Valentin Chisoceanu