Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Avram la RFI: “Nu este un conflict de natură constituțională. Ar trebui rezolvat în contencios administrativ”

ccr.jpg

CCR amana pana pe 30 mai decizia privind revocarea sefei DNA
CCR amana pana pe 30 mai decizia privind revocarea sefei DNA

Curtea Constituțională a amânat decizia pe tema conflictului instituțional între Guvern și președinție pe tema revocării șefei DNA. Executivul a sesizat judecătorii constituționali  după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi. 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader consideră că decizia șefului statului este una exclusiv politică și a fost de natură să ducă la apariția acestui conflict de natură constituţională între cele două instituţii.

La rândul său, reprezentantul Preşedinţiei, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, a invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţionlă între preşedinte şi ministrul Justiţiei ca parte a Guvernului.

Ea a amintit opinia separată, formulată chiar de Tudorel Toader în 2008, pe când acesta era judecător CCR care susținea că numirea procurorilor în funcții de conducere nu este prevăzută în Constituție (după cum nici revocarea nu este), așadar conflictul trebuie tranșat în contencios administrativ și nu la CCR.

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul a explicat la RFI

“Ca sa intelegem foarte bine despre ce este vorba trebuie sa explicam mai intai ce inseamna conflict juridic de natura constitutionala. Potrivit unei bogate jurisprudente a Curtii, asta inseamna ca o autoritate publica ori face ceva mai mult decat ii cere Constitutia si intra ope teritoriul altei autoritati sau nu face ceva ce ii cere Legea Fundamentala. De aceea ii si spune conflict juridfic de natura constitutionala. ...Ori in cazul de fata, revocarea procurorilor din functii de conducere, cum e cazul sefei DNA nu este descrisa in Constitutie ci este inscrisa in legea de organizare judiciara. Prin urmare, conflictul nascut intre Tudorel Toader si presedinte nu este de natura constitutionala ci este de natura legala care se rezolva nu la CCR ci in contencios administrativ. Domnul Toader daca era nemultumit de raspunsul presedintelui la cererea de revocare il putea ataca in contencios administrativ si acolo instanta stabilea cine are dreptate. Ori domnul Toader, profitand de faptul ca a fost judecator la CCR s-a dus la CCR. Ori miza acestei povesti, aceast este in ce masura diferendul intre presedinte si ministru este sau nu de natura constitutionala. Dupa parerea mea, doamna Simina Tanasescu a explicat foarte clar de ce nu este un conflict de natura constitutionala si trebuie respins ca inadmisibil. Mai mult, doamna Tanasescu a prezentat o opinie separata a domnului Tudorel Toader, din 2008, cand era judecator la CCR si unde sustinea exact contrariul a ceea ce sustine acum. Atunci domnul Toader spunea ca procedura de numire si revocare a procurorilor sefi nefiind  inscrisa in Constitutie , Parlamentul are libertatea totala de a o reglementa prin lege. Deci insusi domnul Toader recunoastea ca toata povestea asta cu functiile de conducere in Parchete este o problema de lege si nu de Constitutie.“

REP Acum, cazul este la Curtea Constitutionala, de aici pornim, judecatorii constitutionali nu-si puteau declina competenta pentru ca  acest caz sa fie judecat de o instanta obisnuita?

“Potrivit legii nu au voie sa se abtina, trebuie sa judece cauza. La cat am ascultat si la cat ma pricep, solutia pe care CCR ar trebui sa o admita ar fi sa respinga cererea ca fiind inadmisibila. Pentru ca nu este de competenta CCR. Dar asta nu pot s-o faca decat tot printr-o decizie. Nu sa respinga pur si simplu, ei trebuie sa judece aceasta speta care a ajuns in fata lor. Nu au cum s-o respinga din capul locului. Ei trebuie doar sa dea o decizie care poate fi admitere, respingere ca neintemeiata sau respingere ca inadmisibila.  Si s-o motiveze.  “

REP Si daca o resping ca inadmisibila, Tudorel Toader va merge mai departe cu acest caz, la o instanta obisnuita. Ce credeti ca se va intampla?

“ Teoretic ar putea. Are aceasta aceasta posibilitate, sa ia documentul prin care presedintele a refuzat revocarea, impreuna cu avizul CSm si cu propria sa propunere de revocare si sa mearga cu ele in fata instantei de contencios administrativ. Nu stiu daca cumva este cam tarziu pe 30 mai, s-a iesit din anumite termene s-ar putea. Teoretic, poate face o noua solicitare si sa mearga in fata instantei de contencios administrativ. “

REP Mergand pe celalalt scenariu, daca judecatorii constitutionali ii dau dreptate lui Tudorel Toader, va fi obligat Klaus Iohannis sa dea curs solicitarii de revocare?

“Depinde cum va suna dispozitivul sentintei. Pentru ca daca Curtea va constatat un conflict juridic de natura constitutionala, nu doar il constata ci si il solutioneaza, adica spune care e conduita viitoare a partilor implicate in conflict. In orice caz vor trebui sa faca foarte multe artificii juridice, ca sa isi contrazica o foarte bogata jurisprudenta in ceea ce priveste ceea ce inseamna un conflict juridic de natura constitutionala. Abia astept motivarea daca CCR va admite sesizarea domknului Tudore Toader sunt foarte curios cum va suna motivarea. “

 
Jurnalistul Liviu Avram, redcator-sef adjunct Adevarul