Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM renunță la pragul de 50.000 de euro propus pentru infracțiunile comise de angajații de la privat

Consiliul Superior al Magistraturii a modificat propunerea trimisă Comisiei Iordache și care prevedea un prag de 50.000 de euro pentru infracțiunile comise exclusiv de angajații din mediul privat. Noua propunere ar urma să fie trimisă din nou în Comisia Specială.

Mai exact, după o serie de critici dure, CSM a renunțat la acel prag. Potrivit noii propuneri, se reduce la jumătate pedeapsa pentru ”făptuitorul care acoperă integral prejudiciul cauzat” până la o sentință definitivă.

Propunerea inițială prevedea că nu se pedepsec mai multe infracțiuni, precum delapidare, abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei, uzurparea funcţiei, dacă valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, iar făptuitorul îl achită integral.

Noua propunere a CSM

”Dacă infracțiunle prevăzute la art. 295 și 297 – 300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. 2 se reduc la jumătate”.

Propunerea inițială a CSM

”(4) Infracţiunile prevăzute la art 295 (delapidare, n.r.), 297-300 (abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei, uzurparea funcţiei, n.r.) şi art. 304 (divulgarea informaţiilor secrete, n.r.), săvârşite în conditiile alin. (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar făptuitorul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată.”

Reacția CSM și noua propunere care va fi trimisă Comisiei Speciale

”Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial - recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge în mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice de către persoane din întreg spectrul politic.”