
Justiţie
Judecător: Mă bucur că CSM a regândit propunerea și nu a mai avansat acel prag extrem de controversat
judecatorul_horatius_dumbrava

Reacția vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a modificat propunerea trimisă Comisiei Iordache și care prevedea un prag de 50.000 de euro pentru infracțiunile comise exclusiv de angajații din mediul privat. Noua propunere ar urma să fie trimisă din nou în Comisia Specială.
Mai exact, după o serie de critici dure, CSM a renunțat la acel prag. Potrivit noii propuneri, se reduce la jumătate pedeapsa pentru ”făptuitorul care acoperă integral prejudiciul cauzat” până la o sentință definitivă.
”Am văzut noua propunere și este una corectă. Deși infracțiunile vizate de Codul Penal sunt extrem de sensibile pentru societatea românească și anume abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, luarea de mită, darea de mită, trafic de influență, delapidare, totuși relațiile specifice mediului privat necesită o balanță oarecum diferită față de instituțiile publice. Mă bucur că CSM-ul a regândit această propunere și nu a mai avansat acel prag de 50.000 de euro care a fost extrem de controversat și s-a referit doar la posibilitatea reducerii pedepsei, adică să stimuleze recunoașterea faptei și plata prejudiciului”, spune Horațius Dumbravă.
Fostul membru al CSM spune că este foarte important că noua propunere a CSM a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului. Judecătorul recunoaște că propunerea inițială era una nefericită.
”Sintagmele folosite în acea adresă au dat loc de interpretări, de altfel lucru arătat și în comunicatul CSM. Sigur, pare că intenția CSM a fost cu totul alta. Totuși, acel prag a existat în propunerea de ieri doar pentru acele infracțiuni de care am pomenit și pentru mediul privat și, cu toate acestea, iată că interpretările oamenilor politici, parlamentarilor, au condus spre ideea că s-ar putea extinde și la alte infracțiuni comise de funcționari publici.(...) Sigur, sunt chestiuni de natură tehnică pentru că acel articol 308 se referă la alte persoane decât cele care lucrează în instituții publice”, a mai declarat Horațius Dumbravă.
Potrivit lui Horațius Dumbravă, Comisia specială condusă de Florin Iordache este cea care va decide dacă va lua sau nu în considerare noua propunere CSM.
”Sigur e o decizie politică, dar nu pot să nu iau de bună o declarație a domnului deputat Iordache că toate propunerile CSM vor fi susținute. Ei, iată că această propunere ar putea fi susținută în Comisia Juridică. În orice caz, societatea civilă a reacționat foarte bine, la fel și CSM. Eu nu aș vedea într-o cheie critică ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât, iată, există unanimitate în această reconsiderare”, a adăugat Dumbravă.
Horațius Dumbravă a mai declarat la RFI că, personal, nu ar fi optat pentru un prag valoric, așa cum a propus inițial CSM.
”Nu cred că suntem în situația în care, noi, acum, să avem un singur criteriu de delimitare a gravității unei infracțiuni cum este criteriul valoric”.