Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecător, după protestul magistraților: CCR să aștepte opinia Comisiei de la Veneția

judecator.jpg

Proteste ale grefierilor in instantele si parchetele din intreaga tara
Proteste ale grefierilor in instantele si parchetele din intreaga tara

Protest în tăcere al judecătorilor și procurorilor în acest weekend în fața Curții de Apel din București. Aproximativ 100 de procurori şi judecători au cerut suspendarea dezbaterilor pe tema Codurilor penale și sesizarea Comisiei de la Veneţia în cazul lor.  Potrivit magistraților, independența sistemului este afectată grav.

Și în cazul legilor justiției, magistrații cer Curții Constituționale să aștepte opinia Comisiei de la Veneția și punerea lor în acord cu solicitările GRECO.

Este obligatoriu (CCR să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția n.r.). CCR a mai așteptat opinii de la Comisia de la Veneția. Este un lucru absolut firesc. CCR face parte dintr-o asociație de curți constituționale. Lucrurile sunt legate. În statele democratice aceste repere pe care le oferă Comisia de la Veneția sunt esențiale, inclusiv pentru Curtea Constituțională, dacă suntem un stat de drept, acestea trebuie respectate”, a declarat judceătorul Dragoș Călin, co-președinte al Forumului Judecătorilor.

Judecătorii și procurorii au adoptat și o rezoluție după protestul de sâmbătă. Printre altele, își doresc încetarea atacurilor la adresa statului de drept și a magistraților. Potrivit documentului, România trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene, nu un teritorii al corupției și al fărădelegii.

Iar cu privire la ministrul Justiției, magistrații îi cer să se abține de la acțiuni care intimidează procurorii. 

Este un nou semnal de alarmă pe care magistrații din România îl ridică. Fără o justiție corectă, legală și ancorată în sistemele europene, parcursul statului de drept în România este unul greșit. (...) Până acum nu s-a ținut seama deloc (răspunsul decidenților politici cu privire la opiniile magistraților n.r.)  Până acum nu s-a ținut seama deloc, pentru că, în mod firesc, orice fel de discuții cu privire la ambele legi trebuiau să fie oprite, stopate și să fie așteptat punctul de vedere al experților europeni”, spune judecătorul Dragoș Călin.

 

 
Judecătorul Dragoș Călin, co-președinte al Forumului Judecătorilor