Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziţii DIICOT într-un dosar privind afaceri ilegale cu lemn. Este vizată inclusiv compania Holzindustrie Schweighofer

copac_taiat.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti,  la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet, se arată într-un comunicat DIICOT publicat miercuri.

Prejudiciul creat în acest caz este de 25 de milioane de euro, precizează DIICOT. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată și compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Se fac percheziţii la sediul central al companiei şi la fabrici ale acesteia, dar şi la direcţii silvice şi gărzi forestiere.

Holzindustrie Schweighofer a anuţat, tot astăzi, că societatea cooperează cu autorităţile şi ”oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT:

Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii”, se arată în comunicatul companiei.

La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acţiune complex pentru a combate tăierile ilegale şi pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securităţii lanţului său de aprovizionare prin măsuri care depăşesc cu mult cerinţele legale şi reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanţul acestor măsuri”, mai spun oficialii companiei.

Procurorii spun însă că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii.

Totodată, în urma cercetărilor procurorii au stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

De asemenea, există suspiciunea că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori, iar membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2002, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajaţi. Compania austriacă a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României.

În luna martie, Schweighofer a anunţat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group.

Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească, a investit aproape 800 de milioane de euro în fabrici de cherestea şi alte unităţi de producţie echipate cu tehnologie de ultimă generaţie, arată datele prezentate de companie.

Compania are 2.700 de angajaţi direcţi în birourile si fabricile sale din România. În ceea ce priveşte taxele, din 2002 compania a plătit peste 115 milioane de euro (fără TVA) în România.

În 2015, compania a fost al doilea mare exportator din Portul Constanţa, cu o cotă de piaţă de 20%: a manipulat aproape 26.000 de vagoane de tren şi a utilizat 10.700 curse de camioane. Holzindustrie Schweighofer este în prezent printre primele 15 companii în ceea ce priveşte volumul transportat pe cale ferată.