Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Udrea, condamnată definitiv la şase ani de închisoare

Elena Udrea condamnata definitiv inchisoare.jpg

Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost condamnată marţi de instanţa supremă la şase ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul "Gala Bute". Decizia este definitivă.

Elena Udrea se află în Costa Rica.

De partea sa, Rudel Obreja a primit cinci ani de închisoare în acelaşi dosar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel sentinţa din prima instanţă.

Elena Udrea declara recent la România TV că ”ar fi absurd” să fie condamnată în dosarul ”Gala Bute”, existând în acest moment un document care îi arată nevinovăţia: ”De ce m-aş duce şase ani la puşcărie, doar pentru că vor Coldea şi Kovesi?”.

Fostul ministru a anunţat că-şi va prezenta cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Elena Udrea susţine că va reveni în România, dacă dosarul va fi repus pe rol la o instanţă ”corectă”, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va căuta mijloace ca ”acea sentinţă să fie desfiinţată la un moment dat”.

Elena Udrea a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea spunea că are statut provizoriu de refugiat politic din data de 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Fostul ministru declara pe 10 mai la Antena 3 că a decis să plece în Costa Rica în luna ianuarie, alegând o ţară unde ştia că există o legislaţie puternică şi transparentă de protejare a celor abuzaţi în ţara lor.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că pe 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box, potrivit News.ro. În baza acestui contract, pe 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare, în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.