Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toader: Extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica e posibilă

toader_extradare_elena_udrea_costa_rica.jpg

Elena Udrea se află în Costa Rica (Sursa foto: Poliţia Română)
Elena Udrea se află în Costa Rica (Sursa foto: Poliţia Română)

Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar şi în absenţa unui acord bilateral în acest sens cu statul Costa Rica, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El precizează că există un precedent şi că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica.

Tudorel Toader spune că până în prezent, Ministerul Justiţiei nu a primit nici un document privind solicitarea de extrădare a Elenei Udrea din Costa Rica: ”Ştim că de la Poliţie s-a făcut solicitarea către instanţa care a pronunţat şi emitenta mandatului de arestare. Concluzionând, trebuie ca instanţa să verifice condiţiile, să adreseze Ministerului Justiţiei, care la rândul lui să verifice şi să formuleze cererea de extrădare. Până la acest moment, la Ministerul Justiţiei nu a sosit, ministerul nu a primit nici o solicitare, nici o informare cu privire la procedura de extrădare a persoanei la care ne referim, procedură care se află în prima etapă de desfăşurare”.

Ministrul Justiţiei declară că durata procesului de extrădare depinde de legislaţia din Costa Rica: ”În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte. Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii şi vreau să subliniez că în precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica şi în al doilea rând, că în acest moment se află pe rol în derulare un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. Aici trebuie verificat următorul lucru: domeniul de reglementare a respectivei convenţii să se circumscrie tipologiei naturii infracţiunilor comise de către cel care urmează a fi extrădat”.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a fost condamnată marţi de instanţa supremă la şase ani de închisoare, cu executare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul "Gala Bute". Decizia este definitivă.