Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR a publicat motivarea deciziei potrivit căreia Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe șefa DNA

Curtea Constituţională a României a publicat, astăzi, motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Decizia CCR care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a fost citită în plenul CCR.

Documentul publicat pe site-ul CCR mai conţine o opinie concurentă a judecătorilor constituţionali Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu, dar și opinii separate semnate de Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Minea. Motivarea deciziei are 133 de pagini și precizează, printre altele:

94. „Curtea subliniază că textele Constituţiei nu elimină autoritatea ministrului justiţiei, ci permit supunerea exercitării acesteia unor condiţii legale. Aşadar, autoritatea ministrului justiţiei poate fi supusă, sub aspectul revocării procurorilor din funcţii de conducere, unor condiţii legale, pentru ca ea în sine să nu se manifeste în mod nemărginit, arbitrar, exclusiv la libera sa apreciere.
 

106. ... Competenţa decizională a Preşedintelui României se limitează la
condiţiile de legalitate a propunerii de revocare înaintate.

109. Colaborarea loială între autorităţi înseamnă un dialog permanent între acestea, preşedintelui fiindu-i permis să iniţieze discuţii, să încerce să îl convingă pe ministrul justiţiei să îşi retragă propunerea de revocare, să renunțe la anumite motive de revocare, menţinându-le pe celelalte, dar nu îi este permis să o infirme decât strict pe motive de legalitate.

110. Raportat la cauza de faţă, Curtea observă că, în răspunsul său,
Preşedintele a considerat că argumentele ministrului justiţiei „nu sunt de natură
să creeze convingerea cu privire la oportunitatea măsurii propuse”, ceea ce
înseamnă că acesta a realizat o analiză a argumentelor ministrului justiţiei şi,
printr-un act decizional propriu, a determinat soluţia pe care a considerat-o mai
adecvată. Or, o competenţă de verificare a legalităţii propunerii de revocare nu
echivalează cu şi nu are drept scop analizarea evaluării realizate de ministrul
64 justiţiei în considerarea art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004, astfel cum a
procedat Preşedintele României”.
113. Nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii
Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări pentru că, într-un
atare caz, ar denatura rolul ministrului justiţiei şi s-ar transforma în autorităţi
de control al modului în care ministrul justiţiei înţelege să îşi exercite
competenţa constituţională discreţionară minimală ce se reflectă în evaluarea
realizată.
La final, Curtea „constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între
Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.  Definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Preşedintelui României, prim-ministrului şi ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”. Motivarea Curţii Constituţionale poate fi consultată integral aici: (https://www.ccr.ro/files/products/358.pdf )

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Preşedintele a mai declarat că o decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum.

În urmă cu două zile, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după decizia CCR, spunând că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA doar după ce va primi motivarea Curţii şi o va citi cu foarte mare atenţie. Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curţii Constituţionale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”. La scurt timp după declaraţia şefului statului, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că nu trebuie confundată independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoara activitatea sub autoritatea ministrului de resort. Tot marţi, CCR a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu "atacurile virulente" declanşate împotriva instituției după decizia privind revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.