Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalistul Liviu Avram: "Modificările la CPP pun în pericol siguranța fiecărui român"

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Opoziția va contesta la Curtea Constituțională modificările la Codul de Procedură Penală adoptate de Parlament.  Camera Deputaților a votat în procedură de urgență, aseară, au fost 175 voturi ”pentru”, 78 ”împotrivă” și o abținere.

Votul din plen vine după ce Comisia Iordache a dat raport pe controversatul proiect. Camera Deputaților este for decizional, întrucât pachetul a trecut deja de Senat, așadar modificarile merg acum la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.Și șeful statului a laăat să se înțeleagă că ar putea retrimite proiectul în Parlament sau ar putea sesiza judecătorii constituționali.

Unul dintre cele mai controversate amendamente prevede că rejudecarea dosarului se poate cere dacă judecătorul nu a semnat/redactat decizia. Opoziția semnalează faptul că această prevedere ar fi dedicată liderului PSD pentru că îi va putea permite să ceară rejudecarea dosarului referendumului. Alte modificări controversate: sentința de achitare dispusă de prima instanță se poate modifica doar dacă se aduc probe noi, dezvăluirile în timpul urmăririi penale sunt interzise iar arestarea preventivă se poate face doar dacă există probe și "indicii temeinice".Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct “Adevărul” spune că modificările urmăresc să îngreuneze munca procurorilor până la a o face imposibilă.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTERGRAL: