Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Independența procurorilor este esențială într-un stat de drept (Augustin Lazăr)

justitie_1.jpg

Independenţa procurorilor este garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente
Independenţa procurorilor este garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente
Image source: 
Wikimedia Commons

În România este astăzi ”Ziua Justiţiei”, iar procurorul general îndeamnă ca aceasta să fie un prilej de analiză a parcursului sistemului judiciar.

”Să fie prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense - modificarea legilor penale, atacurile mult mai dure şi frecvente la adresa magistraţilor. Să răspundem prin semnalul de unitate şi de implicare”, spune Augustin Lazăr într-un mesaj transmis de ”Ziua Justiţiei”.

Procurorul general mai afirmă că, la rândul său, societatea - din perspectiva nevoii de dreptate socială şi a aşteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar - trebuie să conştientizeze că independenţa procurorilor este esenţială pentru statul de drept, fiind garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente. ”Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiţiei, moment aniversar, dar şi simbolic pentru toţi cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoaşterii rolului important pe care justiţia îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală, cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi  mai frecvente în această perioadă”, afirmă procurorul general într-un comunicat de presă.

El spune că magistraţii pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate şi de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public, şi arată că procurorii şi judecătorii au o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o pot îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie. ”Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere şi identitate a sistemului judiciar? În primul rând, prin semnalul de unitate şi de implicare pe care magistratura, judecători şi procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public. Justiţia înseamnă adevăr şi dreptate, iar noţiunile de adevăr şi de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiţiei pentru aflarea adevărului şi pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremaţiei legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanţie a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie”, spune Augustin Lazăr.

Mesaj și din partea ministrului justiției

”Justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept, este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi magistraţii, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism şi onestitate realizează sau participă la realizarea justiţiei”, afirmă ministrul Justiţiei, într-un mesaj transmis pe Facebook.