
Justiţie
Lazăr, la RFI: Am încredere în CCR. Magistratura trebuie să își demonstreze maturitatea
lazar.png

Practic, au operat o dezincriminare a infracțiunii de abuz în serviciu
Augustin Lazăr: Din păcate este vorba despre niște modificări făcute în pripă, care nu au în vedere niște studii de impact, care, de regulă, se fac atunci când se modifică un text de lege. Este o regulă de fier că orice text de lege care este modificat trebuie studiat amănunțit și trebuie văzute care ar fi consecințele care ar decurge din modificarea acestuia. Aș dori să mă refer foarte scurt la infracțiunile de serviciu. Au fost cele mai vizibile în zilele acestea. Este vorba despre abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. Văzând că nu există un studiu de impact și că se realizează această modificare în pripă, noi, Ministerul Public, am făcut un studiu pentru a vedea care sunt consecințele ce decurg din acestea. Rezultatele au fost foarte interesante. În ultimii patru ani, Ministerul Public a cercetat și trimis în judecată 2.099 inculpați funcționari publici și aleși locali, județeni sau la nivel național, care au comis infracțiunea de abuz în serviciu. Prejudiciul a fost de peste patru miliarde de lei.
Ascultă:
Nu a fost identificat niciun inculpat dintre cei 2.099 care să fi comis fapta după modul de operare care este prevăzut de noul text, adică, în beneficiul rudelor, afinilor până la gradul al II-lea. Toți acești inculpați au comis faptele în beneficiile unor terți, care, de regulă, sunt persoane paravan. Practic, au operat o dezincriminare a infracțiunii de abuz în serviciu. Circa patru miliarde de lei prejudici nu vor putea fi recuperați deoarce faptele prin care au fost comise acele prejudicii nu mai intră în perimetrul sancțiunii penale. Sunt considerate ca fiind fapte legale.
Reporter: Asociațiile judecătorilor, cele ale procurorilor, Președintele României, instituțiile internaționale, dumneavoastră, domnule Procuror General, ambasade ale unor țări partenere au spus clar că modificarea codurilor penale nu pare a fi în regulă, că ar putea fi afectat statul de drept, lupta împotriva corupției. Totuși, se merge înainte cu aceste modificări. Care credeți că este motivul pentru care Guvernul și coaliția aflată la putere nu țin cont de aceste argumente și merg mai departe?
A.L: Multă lume își pune această întrebare. Am auzit că întrebarea a fost pusă în plenul dezbaterilor. Care este rațiunea pentru care se modifică niște texte de lege care funcționează și sunt modificate în sensul în care să nu mai funcționeze, să dezincrimineze? Nimeni nu a dat această explicație. Noi o deducem din contextul actual, sensibil, în care ne aflăm, observând efectul care se produce, în sensul că 2.099 de inculpați funcționari publici și aleși nu vor mai răspunde penal. S-ar putea ca de aici să avem un răspuns.
Sperăm ca CCR să fie sesizată. Cred în profesionalismul lor
Rep: Ați participat la ședința CSM, domnule Procuror General. Acolo ce s-a discutat? Cum sunt văzute aceste modificări?
A.L: Fără îndoială că magistrații, în general, sunt îngrijorați de evoluția evenimentelor. Sunt îngrijorați mai întâi de faptul că România este semnatară a Convenției de Combatere a Corupției de la New York din anul 2003. Prin aceasta, România s-a angajat să își apere cetățenii de conduita abuzivă, de fapte de corupție care ar putea fi comise de funcționari publici. Avem articolul 11 din Constituția României care prevede că tratatele la care s-a angajat România trebuie să fie puse în aplicare de bună-credință. Noi sperăm că în perioada următoare, Curtea Constituțională, luând la examinare aceste texte va observa că nu se realizează o protecție efectivă a cetățenilor prin textul de lege, așa cum a fost adoptat. Dimpotrivă, nu se realizează deloc o protecție pentru că s-a dezincrminat infracțiunea de abuz în serviciu.
Ascultă:
Noi sperăm că s-ar putea declara neconstituțional acest text de lege. Ministerul Public a făcut un inventar cu suspiciunile de neconstituționalitate observate la cele două coduri. Am transmis observațiile noastre la instituțiile care au competența de a sesiza Curtea Constituțională a României. Sperăm ca în perioada următoare să fie sesizată Curtea Constituțională a României cu toate aceste aspecte.
Rep: Sperați ca judecătorii Curții Constituționale, domnule Procuror General, să îndrepte lucrurile?
A.L: Este misiunea domniilor lor să examineze.
Rep: S-a vorbit mult și despre politizarea excesivă a acestei instituții extrem de importante. Vă așteptați ca judecătorii să treacă peste orice presiune politică și să judece strict pe lege și pe constituționalitate?
A.L: Ca magistrat nu aș putea să comentez aspectele de politizare, dar ca jurist de bună-credință știu că există în această țară suficient de mulți juriști de bună-credință. Eu cred și în Curtea Constituțională. Sunt niște profesioniști care trebuie să observe și să facă un examen corect de constituționalitate.
Mereu se găsesc instrumente juridice pentru a fi folosite
Rep: În condițiile evenimentelor care se produc în aceste zile, cum vedeți viitorul pe termen scurt și mediu, poate chiar și lung al României și viitorul sistemului judiciar?
A.L: Ca un magistrat al Ministerului Public cu o experiență de peste 30 de ani, vă spun că astfel de lucruri - poate nu chiar similare - astfel de contexte sensibile au mai fost. Însă, în acest moment România are o magistratură puternică. Ea trebuie să își demonstreze maturitatea acum. Am această convingere că magistrații vor reuși să țină echilibrul. Dintre autoritățile României, autoritatea judecătorească este cea mai europeană, mai reformată, mai matură și mai competentă dintre autoritățile care lucrează. De asemenea este o autoritate cu o etică europeană.
Rep: Dar ce poate face această autoritatre dacă legea nu îi mai permite să judece în consecință, dacă, așa cum spuneați dumneavoastră mai devreme, abuzul în serviciu este dezincriminat? Ce mai poate face o autoritate competentă, etică, așa cum spuneți?
A.L: În domeniul nostru mereu se găsesc instrumente juridice pentru a fi folosite. Într-un termen rezonabil lucrurile se vor limpezi, în sensul că profesioniștii își vor face datoria și adevărul mereu va ieși la suprafață.
Ascultă interviul integral acordat RFI de procurorul general al României, Augustin Lazăr: