Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat CCR pe modificările aduse Codului Penal

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a sesizat, astăzi, Curtea Constituţională  cu privire la aspectele de neconstituţionalitate cuprinse în legea de modificare a Codului Penal, potrivit agerpres.ro. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat.

Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Tot astăzi, PNL,USR şi PMP au sesizat CCR asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal. Cele trei formațiuni politice susțin că peste 30 de articole sunt neconstituţionale, printre care şi cel care referitor la abuzul în serviciu.

Infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie (1.900 de lei). În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. Adică, nu și pentru terți. Parlamentul a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu și elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern. Forma actuală a abuzului în serviciu nu prevedea un prag până la care fapta nu se pedepseşte penal, limita maximă a pedepsei era de 7 ani, nu de 5 ani. Totodată, nu erau exceptate emiterea și aprobarea de acte normative.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, la rândul său,  modificările aduse Codului Penal în Parlament şi a anunţat că va contesta Codul Penal la Curtea Constituţională.