Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şefa interimară a DNA: Direcţia Anticorupţie trebuie să rămână o instituţie puternică

Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să rămână independentă şi relevantă, a declarat joi procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. De partea sa, procurorul general Augustin Lazăr a spus că lupta anticorupţie va continua cu fermitate.

Şefa interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, precizează că "DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupţiei. DNA trebuie să rămână o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu corupţia. Mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să am un interimat echilibrat şi voi continua, împreună cu colegii, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani".

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror-şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ulterior fiind numită consilier al procurorului-şef al DNA.

De partea lui, procurorul general Augustin Lazăr a spus joi la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate.

El consideră că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA.

Cea de-a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este ca aplicarea legii anticorupţie să se facă în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale.