Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce riscă România, dacă nu respectă opinia Comisiei de la Veneţia?

Judecatoare greva magistrati pensii speciale.jpg

Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)
Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)

Opinia Comisiei de la Veneţia asupra celor trei legi ale justiţiei este foarte corectă. Iată ce crede copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Anca Codreanu.

Comisia de la Veneţia a publicat vineri un raport preliminar, în care arată între altele că noile prevederi din legile justiţiei ar putea conduce la o presiune excesivă asupra magistraţilor, subminând independenţa sistemului judiciar.

Anca Codreanu spune la RFI că „singura soluţie de bun simţ” ar fi reanalizarea de către Parlament a amendamentelor aduse legilor justiţiei: „Este foarte clar că din punct de vedere procedural, s-a ajuns la un oarecare impas. Ştim toţi foarte bine că aceste legi au fost atacate, retrimise, din nou atacate, din nou retrimise. Din punctul meu de vedere, singura soluţie de bun simţ, de decenţă şi de bună credinţă din partea factorilor politici ar fi să reanalizeze din proprie iniţiativă toate aceste amendamente pe care vor să le aducă şi prin prisma recomandărilor, evident”.

Magistratul precizează că „în orice ţară membră a Consiliului Europei, în cazul în care nu ţii cont de aceste recomandări, acest fapt poate atrage clar sancţiuni, care pot merge până la excludere”.

 
Anca Codreanu, despre opinia Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei