Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE. Răzvan Radu:”Combaterea spălării banilor nu a fost, probabil, un subiect de interes”

image-2012-07-13-12786719-41-razvan-radu.jpg

Răzvan-Horațiu Radu, fost agent guvernamental al României la CJUE
Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Europene

Comisia Europeană a trimis România și Grecia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în legislația lor națională cea de-a 4-a Directivă privind combaterea spălării banilor. Termenul pentru transpunerea directivei a expirat în iunie 2017.

Răzvan-Horațiu Radu, fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE din perioada 2011 - iunie 2018,  a declarat la RFI că el a avertizat asupra riscurilor ca România să ajungă să plătească sancțiuni financiare mari Comisiei Europene ca urmare a netranspunerii directivei în legislația națională.  “O ordonanță de urgență ne-ar fi salvat și ar fi creat premisele clasării acestui dosar”, spune Răzvan- Horațiu Radu. Potrivit acestuia, ar fi prima dată in istoria noastră de membru UE când am fi obligați să plătim sancțiuni.

De ce este important această directivă europeană? “Această directivă aduce foarte multe îmbunătățiri în materia combaterii spălării banilor. Pe de-o parte, ea creează o prevenție mult mai bună. Practic, se oferă instituțiilor naționale mai multe mecanisme pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului. Pe de altă parte, directiva se concentrează foarte mult pe identificarea beneficiarului real al produsului infracțiunii, situație în care inclusiv în materia celor care au societăți pe acțiuni, de exemplu, directiva stabilește și definește exact cine este beneficiarul real”, spune Răzvan- Horațiu Radu.

În opinia acestuia, este greu de evitat sancțiunea din partea Curții de Justiție și asta deoarece Comisia Europeană și-a schimbat politica față de statele membre. “Toleranța este zero. Odată ce ai fost dat în judecată, este puțin probabil și chiar imposibil să determini Comisia Europeană să-și retragă acțiunea. (…) Sancțiunile le va decide Curtea de Justiție, dar trebuie spus un singur lucru: Din moment ce nu ai directiva transpusă, este greu să te aperi. Cum poți să te aperi, să spui că ai transpus-o din moment ce nu ai un act normativ în vigoare de transpunere a directivei”, a precizat fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE.

"O ordonanță de urgență ne-ar fi salvat"

Răzvan -Horațiu Radu mai spune că în perioada mandatului său, a comunicat gravitatea problemei decidenților din alte ministere. “Am sesizat, săptămânal, conducerea Ministerului Afacerilor Europene cu privire la urgența transpunerii și,  lunar, am introdus directiva aceasta, alături de altele, în lista de informare către Guvern. Eu nu știu exact ce s-a discutat mai sus, dacă s-a discutat. Noi am fost asigurați la momentul respectiv că problema va fi rezolvată. Nu am avut acces nici la ședințele de Guvern, nici la informații mai sus de nivelul meu decizional. Noi am recomandat în mod intens, la momentul respectiv, inclusiv adoptarea unei ordonanțe de urgență, urgența fiind motivată de procesul care urma a fi deschis la Curtea de Justiție. Acesta este și motivul pentru care am ieșit și voi mai ieși public pe acest subiect, pentru că mi se pare o chestiune de maxim interes public, atâta timp cât România nu transpune o directivă destinată să-i apere pe cetățeni, motiv care duce apoi la sancționarea României și la plata sancțiunilor de către acei cetățeni pe care directiva ar trebui să-i protejeze. Probabil, combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului nu au fost subiecte de interes nici în zona Afacerilor Europene, nici în alte zone”, spune Răzvan- Horațiu Radu.

Comisia Europeană a decis joi să trimită ţara noastră, dar şi Grecia, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transpune în legislaţia lor naţională cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Irlanda a transpus doar o parte foarte mică a normelor şi, prin urmare, este de asemenea trimisă în faţa Curţii de Justiţie. Comisia a propus impunerea de către CJUE a plăţii unei sume forfetare, precum şi a unor penalităţi zilnice până când cele trei ţări vor lua măsurile necesare

 
Răzvan-Horațiu Radu, fost agent guvernamental al României la CJUE, în dialog cu Mirela Dădăcuș