Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DIICOT are un nou procuror-şef

diicot_procuror_sef.jpg

Predare de ştafetă la DIICOT (Sursa foto: site DIICOT)
Predare de ştafetă la DIICOT (Sursa foto: site DIICOT)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea lui Oliver-Felix Bănilă în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o perioadă de trei ani.

Felix Bănilă are 46 de ani şi este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău.

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat pe 19 mai, fiind apoi prelungit cu şase luni.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis pe 11 iunie preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT. Propunerea a fost avizată favorabil de Secţia pentru procurori a CSM.

Mai mulţi procurori DIICOT au decis atunci să-i trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare, în care să-i ceară să respingă propunerea de numire a procurorului Felix Bănilă.

Contracandidatul acestuia a fost actualul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Întrebat de ce l-a preferat pe Bănilă, ministrul Justiţiei a răspuns: “De ce l-am preferat şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar spre exemplu, la interviu, l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură (…). După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”.