Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al doilea candidat pentru șefia DNA: procurorul militar Nicolae Lupulescu

Procurorul militar Nicolae Lupulescu este cel de-al doilea candidat la funcția de șef al DNA, a precizat pentru Agerpres ministrul Justiției, Tudorel Toader. Alături de acesta s-a mai înscris, până în prezent, procurorul Paula Tănase, de la Galați. Potrivit site-ului Ministerului Public, Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.

Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Justiției, lista candidaților care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul instituției şi se vor publica pe pagina de internet a ministerului pe 29 august 2018.

Procurorii participanţi la selecţie vor susține, în perioada 03 - 05 septembrie 2018, un interviu cu Tudorel Toader. Pe 6 septembrie, vor fi anunțate rezultatele selecției.

Este cea de-a doua campanie de selecție demarată de Ministerul Justiției pentru conducerea DNA, după ce ministrul de resort a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi în prima rundă nu întruneşte condiţiile necesare.  

Cei patru au fost Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.