Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tudorel Toader declanşează evaluarea lui Augustin Lazăr. Diaconescu la RFI: „Un anunţ straniu”

Tudorel Toader.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ministrul justiţiei a anunţat sâmbătă că declanşează procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr. Tudorel Toader a scris pe Facebook că urmează evaluarea activităţii manageriale a acestuia. În urma unei evaluări similare, ministrul a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, lucru care s-a întâmplat de altfel ulterior.

ACTUALIZARE: Procurorul general, Augustin Lazăr, declară că a luat act de declanşarea procedurii de evaluare şi spune că tema protocoalelor ”este falsă”. El precizează că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa CSM şi Ministerului de Justiţie, iar săptămâna viitoare Ministerul Public va publica toată corespondenţa avută cu aceste instituţii.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ: Tudorel Toader aminteşte că în urmă cu doar câteva săptămâni afirma faptul că „vine vremea când fiecare trebuie evaluat”.

”Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie!”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

”În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost «desecretizat» un protocol «abrogat» încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, «La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009». Folosirea sintagmei «se abrogă» arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative”, continuă Tudorel Toader. El precizează că rezultatele evaluării, ”însoţite de eventuale propuneri”, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

Fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu spune la RFI că anunţul lui Toader este cel puţin straniu: „În contextul desfăşurării anchetelor penale după incidentele violente în care se pare că ar fi implicate instituţii ale statului, din data de 10 august, mi se pare straniu. Atât timp cât ministrul Justiţiei nu anunţă despre ce probleme manageriale ar fi vorba, chestiunea devine extrem de complicată”.

Cristian Diaconescu declară că este „straniu faptul că absolut nimeni dintre cei care critică aceste protocoale nu a făcut un gest minim şi anume de a ataca vreunul din aceste protocoale în contencios administrativ (...). Nu ştiu în ce măsură activitatea domnului Lazăr poate fi evaluată din punct de vedere profesional, în orice caz nu de ministrul Justiţiei, ci de CSM, din câte ştiu eu, dar mergând mai departe, nu ştiu în ce măsură argumentele legate de încheierea unui astfel de protocol, nu-l cunosc, nimeni nu a ieşit public să spună că a fost prejudiciat, ar putea reprezenta un argument de neprofesionalism de către procurorul general”.

 
Cristian Diaconescu, despre evaluarea lui Augustin Lazăr