Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusivitate RFI) Augustin Lazăr: Cineva are o nevoie imperioasă de a produce un carambol judiciar şi de a subordona Ministerul Public

Kelemen Hunor Augustin Lazar retrage.jpg

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuzat că a respins eliberarea unui disident în anii 80 (Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Reacţie dură a procurorului general, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că declanşează procedura de evaluare a activităţii sale manageriale. „Cineva are o nevoie imperioasă de a produce un carambol judiciar şi de a subordona Ministerul Public”, declară la RFI Augustin Lazăr. În urma unei evaluări similare, Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA.

Augustin Lazăr precizează că anunţul lui Tudorel Toader contrazice evoluţiile din ultima vreme: „Desigur că a fost un anunţ brusc, un anunţ care părea să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare, pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi şi aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public (...). Brusc, au apărut nişte nevoi ale cuiva, ale unor persoane, care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă, brusc, tema pretinsei descoperiri recente, de cineva care este chemat să răspundă penal, a unor protocoale ale Ministerului Public cu Serviciul Român de Informaţii”.

Procurorul general spune că „cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar, nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”.

Întrebat cine are această nevoie, Augustin Lazăr s-a ferit să dea un răspuns concret: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare şi cine nu are”.

 
Augustin Lazăr, despre anunţul ministrului Toader privind evaluarea sa