Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lazăr: Manipularea opiniei publice, frecvent folosită pentru destabilizarea procurorilor

Kelemen Hunor Augustin Lazar retrage.jpg

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuzat că a respins eliberarea unui disident în anii 80 (Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat luni procurorul general, Augustin Lazăr, care a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.

ACTUALIZARE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni pe Facebook că va face marţi propria conferinţă de presă, pentru a comenta afirmaţiile procurorului general, Augustin Lazăr.

 

Şeful Ministerului Public spune despre perioada actuală că este "una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România".

“Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută, cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului”, declară procurorul general.

“Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, precizează Augustin Lazăr.

Procurorul general spune că toate protocoalele încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal “şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”.

Ministrul Justiţiei a anunţat în week-end că declanşează procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr. În urma unui demers similar, Tudorel Toader a propus revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.