Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CSM, despre declarațiile ministrului Toader: ”Afirmații grave la adresa justiției”

Tudorel Toader.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Consiliul Superior al Magistraturii critică dur afirmațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind activitatea Parchetului General. Sunt afirmații grave la adresa justiției și pun la îndoială credibilitatea instituției, afirmă secția pentru procurori a CSM într-un comunicat.        

Secţia pentru procurori a CSM a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei de luni, se arată într-un comunicar de presă.

Mai exact, Tudorel Toader a declarat că Ministerul Public, condus de procurorul Augustin Lazăr, s-a îndepărtat de la rolul constituțional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților cetățenești.

Jurnaliștii i-au cerut ministrului să dea și exemple concrete, dar acesta a refuzat.

Potrivit CSM, aceste declarații ale ministrului ”acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”. În plus, mai spune CSM, declarațiile lui Tudorel Toader ”reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.”

Secţia pentru procurori mai atrage atenţia că astfel de afirmaţii ”sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”. CSM subliniază nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil, „care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice, inclusiv ministrului Justiţiei”.

Tudorel Toader a făcut aceste declarații în încercarea de a motiva decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr.